Dacă ne bazăm pe raportul anual al Inspecției Muncii privind activitatea sa în 2018, document publicat recent de instituție și analizat de avocatnet.ro, putem estima în linii mari cam ce fel de categorii de angajatorii pot fi verificate în acest an.
Astfel, pentru combaterea muncii nedeclarate, pot fi vizați angajatorii din domeniile construcții, fabricarea și comercializarea mobilei, colectarea deșeurilor, alimentația publică, precum și angajatorii care-și desfășoară activitatea pe litoralul Mării Negre.
Având în vedere creșterea semnificativă a afacerilor de servicii poștale și curierat din ultimii ani, inspectorii muncii își pot îndrepta atenția și către acest domeniu. Mai exact, autoritățile pot verifica la angajatori încheierea contractelor de muncă, dar și respectarea timpului de muncă și a timpului de odihnă.
În același timp, în 2019 se pot afla în vizorul inspectorilor muncii firmele care folosesc salariați cu normă parțială de lucru. De exemplu, pot fi vizați angajatori din domenii precum transporturi și service auto, construcții, panificație, financiar și asigurări, call-center, cabinete medicale, pază, jocuri de noroc și pariuri.
În fine, respectarea securității și sănătății în muncă la angajatori va face, de asemenea, obiectul multor controale la angajatori în anul 2019. Mai ales în contextul în care aceasta este o chestiune declarată prioritară în acest an și în 2020. În esență, vizați sunt angajatorii din construcții, transporturi, agricultură și industrie. De precizat că autoritățile pregătesc deja controale pe partea de securitate și sănătate în muncă la microfirmele cu până la nouă salariați.
Comentarii articol (0)