În concret, se poate întâmpla des ca, în spațiul virtual, din cauza anonimității, anumite persoane să jignească, să scrie comentarii defăimătoare sau vulgare și, totuși, să fie foarte greu să fie depistate. De aceea, moderatorii spațiilor virtuale ar putea fi ținuți responsabili pentru efectele unor astfel de comentarii, dacă nu adoptă anumite măsuri.
Acesta a fost unul din lucrurile cu privire la care s-a pronunțat CEDO în cauza Høiness contra Norvegiei. De fapt, CEDO a enumerat o serie de exemple de măsuri pe care administratorii unui forum le-ar putea lua, pentru a nu fi ei cei trași la răspundere pentru mesaje cu conținut interzis (cum e cel vulgar).
În primul rând, administratorii forumului pot să recurgă la moderatori care să observe constant activitatea de pe forum și să cenzureze comentarii precum cele menționate mai sus.
În al doilea rând, existența unor butoane de alertă cu privire la conținut defăimător, vulgar etc., pe care utilizatorii să le poată accesa, ar fi un alt tip de măsură justificată. Avertizările trimise moderatorilor, însă, pot fi trimise și în alte moduri: de exemplu, prin email.
O altă măsură care poate fi luată, în special atunci când unele forumuri sunt administrate de publicații care oferă și conținut care este accesat des de către public (precum știrile), este separarea forumurilor unde comentarii anonime pot fi scrise de partea platformei des accesată de public.
Practic, se poate vedea că aceste măsuri sunt doar exemple și, în funcție de context, se poate vorbi și de alte tipuri de măsuri.
Atenție! Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu este o instanță de apel și ea nu se substituie legiuitorului sau instanțelor naționale. Astfel, exemplele date mai sus sunt doar orientative și nimic nu oprește un stat (sau alte organizații precum Uniunea Europeană) să adopte obligații de prevenție mult mai stricte în sarcina administratorilor de forumuri, platforme etc.
Comentarii articol (0)