Ordonanța de urgență nr. 24/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea protecției victimelor infracțiunilor, precum și a altor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 274 (din 10 aprilie 2019) și a introdus o serie de măsuri de protecție adiționale în privința victimelor infracțiunilor.
În primul rând, e vorba de măsuri de înființare a structurilor la care am făcut referire mai sus.
Ele vor fi înființate atât în cadrul direcției generale de asistență socială și protecție a copilului (unde vor exista psihologi, juriști și asistenți sociali), cât și în cadrul altor instituții (de exemplu, în cazul victimelor violenței în familie, măsurile de sprijin și protecție vor fi acordate de instituții specializate în prevenirea și combaterea violenței domestice). În plus, servicii de sprijin și protecție pot fi acordate și de către furnizori privați de servicii sociale.
În privința atribuțiilor, structurile respective vor:
- informa victimele cu privire la drepturile lor;
- informa și consilia victimele infracțiunilor cu privire la riscurile de victimizare secundară sau repetată sau de intimidare și răzbunare;
- informa victimele infracțiunii cu privire la aspectele financiare și practice ulterioare infracțiunii;
- oferi servicii de inserție/reinserție socială, precum și de sprijin emoțional și psihologic în scopul reintegrării sociale;
- informa și consilia victima cu privire la rolul acesteia în cadrul procedurilor penale (excluzând asistența juridică gratuită);
- îndruma victima cu privire la serviciile medicale, de ocupare sau de educație, dacă e nevoie.
De asemenea, înaintea accesării unor astfel de servicii, se vor face evaluări ale victimei, pentru a i se putea oferi susținere în funcție de nevoile acesteia. Evaluările se vor face și cu scopul de a se evita victimizarea secundară. Astfel, declarațiile sau evaluările medicale/psihologice, de exemplu, vor fi reduse la minimum.
În al doilea rând, ordonanța a introdus și alte măsuri de protecție. Un exemplu este crearea unui registru special al victimelor infracțiunii care vor urma să beneficieze de sprijinul serviciilor de specialitate. Acel registru va fi organizat la nivelul direcțiilor generale de asistență socială și de protecție a copilului.
Registrul va conține date despre victimele care beneficiază de măsuri de protecție și sprijin. Datele respective vor fi menținute pentru un an și vor putea fi folosite și de către organele penale.
OUG nr. 24/2019 a avut ca scop transpunerea integrală a Directivei Europene nr. 2012/29/UE de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea și protecția victimelor criminalității [...], directiva nefiind transpusă complet până la intrarea în vigoare a ordonanței.
Comentarii articol (0)