Odată înscrise în registrul Fiscului, ONG-urile trebuie să aibă în vedere că aceleași condiții ce li s-au impus la înscriere trebuie respectate și de la momentul înscrierii înainte, pentru că neîndeplinirea fie și a uneia dintre ele poate da Fiscului motiv să le radieze din registru.
Radierea din oficiu se notifică printr-o decizie a Fiscului (formularul 165), reglementată în Ordinul ANAF nr. 819/2019. Cine se trezește radiat din registru și consideră că este o eroare la mijloc trebuie să încerce remedierea situației la Fisc. Dacă se constată erori, remedierea va face ca entitatea să figureze fără întreruperi în registru, ca și cum decizia de radiere nu ar fi fost emisă.
Care sunt, mai exact, motivele care pot duce la radierea din registru:
- entitatea apare în evidențele Fiscului cu obligații fiscale declarative neîndeplinite (declarații nedepuse la timp, de exemplu);
- are datorii fiscale la bugetul general consolidat mai vechi de 90 de zile de la scadență/termen de plată;
- nu au fost depuse situațiile financiare anuale;
- entitatea a fost declarată inactivă (pentru că, de pildă, durata deținerii spațiului cu destinația de sediu social este expirată), în condițiile legii fiscale.
Dacă radierea nu s-a făcut pe temeiuri eronate, atunci entitatea/unitatea de cult trebuie să se înscrie din nou în registru, îndeplinind, bineînțeles condițiile prescrise în Codul fiscal pentru înscriere. Înscrierea se poate face doar prin e-guvernare.ro.
Reamintim că înscrierea în acest registru e obligatorie pentru ca firmele care sponsorizează ONG-urile să poată deduce sumele pe care le dau acestora ca sponsorizare. ONG-urile trebuie să figureze în registru la data încheierii contractului de sponsorizare, potrivit Codului fiscal.
Comentarii articol (0)