Asigurătorilor și intermediarilor lor li s-a pus în sarcină să anunțe din timp asigurații că le expiră polițele RCA -- Legea nr. 132/2017 privind RCA-urile prevede un termen de 30 de zile -- , doar că nu a stabilit și o sancțiune pentru asta (nu că asta ar fi schimbat radical lucrurile neapărat).
"Asigurătorii RCA și intermediarii de asigurări RCA au obligația să informeze asigurații/contractanții cu privire la încetarea contractului RCA și la posibilitatea de reînnoire a acestuia, cu 30 de zile înainte de încetarea contractului RCA", scrie în Legea RCA.
Dacă asigurătorul sau intermediarul trimite un SMS, un mail sau dă un telefon prin care să notifice asiguratul și să-i arate că poate să încheie cu el în continuare noua asigurare, se consideră că și-a îndeplinit obligația.
Cineva întreba recent pe forumul avocatnet.ro dacă poate să-l tragă la răspundere pe asigurătorul său că nu l-a notificat de expirarea poliței și a fost prin circulând cu RCA-ul expirat. Discutabil, dar, așa cum spunea unul dintre consultanții din forum, merită încercat, de ce nu?
Responsabilitatea de a circula cu o asigurare valabilă îi aparține în integralitate conducătorului (amenda se încadrează între 1.000 și 2.000 de lei, conform legii). Nu e obligația asigurătorului să alerge după șoferii din România să-și facă asigurări.
Iar în cazul celor care și-au făcut asigurare pe 30 de zile (cea mai mică perioadă ce poate fi asigurată prin RCA), notificarea ar trebui făcută când, dată fiind perioada scurtă?
În acest context, al polițelor pe o lună, Consiliul Concurenței (CC) a readus în discuție recent că insistă să se schimbe legislația astfel încât aceste polițe pe o lună să nu mai poată fi încheiate (de fapt, perioada minimă să fie de șase luni). Potrivit președintelui CC, faptul că șoferii fac astfel de polițe pe o lună (în principal pentru că le convine să plătească mai puțin) duce la situații în care pe drumurile din România circulă mașini neasigurate pentru că șoferii au uitat să plătească pentru o nouă lună de asigurare.
Dacă ți-a plăcut această curiozitate legislativă, mai avem și altele. Le găsești pe toate aici.
Comentarii articol (6)