Noul cadru legal al RCA a intrat în vigoare pe 12 iulie, înlocuind practic OUG nr. 54/2016. Legea nr. 132/2017 păstrează însă aceeași obligație principală pentru șoferii din România: nu se poate circula cu o mașină fără să avem încheiată o asigurare RCA pentru aceasta.
Mai nou, șoferii vor afla din timp dacă asigurarea e pe cale să expire, pentru că în Legea nr. 132/2017 s-a introdus o prevedere care îi obligă pe asigurătorii și intermediarii de asigurători să le transmită asiguraților că le expiră RCA-urile în 30 de zile. "Asigurătorii RCA și intermediarii de asigurări RCA au obligația să informeze asigurații/contractanții cu privire la încetarea contractului RCA și la posibilitatea de reînnoire a acestuia, cu 30 de zile înainte de încetarea contractului RCA", scrie în noua lege.
Potrivit actului intrat ieri în vigoare, contractul RCA se încheie pe o perioadă cuprinsă între o lună și 12 luni, multiplu de o lună, în funcție de cum vrea asiguratul. Asta înseamnă că, dacă RCA-ul e încheiat pe zece luni, cu 30 de zile înainte de împlinirea celor zece luni, asiguratul va fi anunțat că îi expiră asigurarea și că are posibilitatea să și-o reînnoiască. Ceea ce trebuie reținut e că un contract de RCA nu funcționează că unul pentru servicii de telefonie mobilă, unde prelungirea contractuală tacită este regula. Aici nu se poate vorbi de prelungirea contractului în mod automat.
Detalii despre modul cum va funcționa reînnoirea contractului RCA nu găsim însă în Legea RCA, ci într-un set de norme pus în dezbatere săptămâna trecută de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Proiectul de Normă privind asigurările auto din România al ASF prevede că informarea pe care o va face asigurătorul cu privire la expirarea RCA va fi însoțită de o ofertă de reînnoire a contractului RCA. Prevederile din proiect nu se vor aplica însă decât după ce vor fi adoptate de ASF și publicate în Monitorul Oficial.
"Asigurătorul RCA sau intermediarul de asigurări emite contractul RCA şi poliţa RCA ulterior comunicării acordului de către asigurat cu privire la reînnoirea acestuia", scrie în proiect. Așadar, e nevoie de acordul expres al asiguratului pentru reînnoirea contractului de asigurare și nu vom avea de-a face cu o prelungire tacită a acestuia.
"Canalul de comunicare utilizat pentru schimbul de informații în ceea ce privește reînnoirea contractului RCA este cel convenit de către părți la încheierea contractului RCA sau pe parcursul derulării acestuia", mai scrie în proiect.
Ce riscă șoferii care circulă fără RCA valabil
În aceleași condiții ca vechea reglementare, noua Lege RCA stabilește că șoferii care circulă fără RCA pot fi amendați de organele de poliție cu sume între 1.000 și 2.000 de lei și cu reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului. A circula fără asigurare înseamnă și a circula cu un RCA expirat, spre exemplu.
"La înmatricularea/înregistrarea în circulație, la efectuarea de modificări în certificatul de înmatriculare/înregistrare sau în cartea de identitate a unui vehicul și la efectuarea verificărilor tehnice periodice este obligatorie prezentarea dovezii existenței contractului RCA, în condițiile prezentei legi", se prevede în Legea nr. 132/2017.
În acest context, trebuie să reamintim o chestiune discutată și în urmă cu câteva zile, cu privire la polițele RCA false. Spuneam că cei care emit și comercializează astfel de polițe comit o infracțiune și riscă pedepse cu închisoarea. Codul penal nu-i iartă însă nici pe cei care folosesc documente false, cu speranța că vor produce efecte juridice. Dacă un șofer cumpără o poliță RCA și știe că e falsă, o prezintă polițiștilor și pretinde că e adevărată, ba mai mult, încearcă să o folosească când vine vorba de despăgubiri, atunci el comite infracțiunea de uz de fals, pedepsibilă potrivit Codului penal cu închisoarea până la trei ani sau cu amenda penală.
Atenție! Prevederile proiectului de normă ASF nu se aplică momentan. Proiectul trebuie mai întâi adoptat de Autoritate și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
Comentarii articol (2)