Paradoxul economiei românești: creștere de vârf și sărăcie cât cuprinde
Nu avem drumuri bune, dar stăm mai bine la capitolul economisire. Oficial, a crescut numărul românilor care au depozite de peste o sută de mii de euro. Însă mai avem și o altă Românie, acolo unde vorbim despre sărăcie și trai de pe o zi pe alta. Între cele două, clasa medie este tot mai subțire, o oglindă a unei societăți tot mai fragmentate.
Vorbim astăzi despre bogaţi şi despre sărăci, despre cât de mare este distanţa de la unii la alţii, despre cât de mică rămâne clasa medie. Unii abia trăiesc de la lună la alta, alţii au cel puţin o sută de mii de euro în conturi. Nu vă grăbiţi să trageţi concluzii!
Un nou avertisment al Comisiei Europene privind deficitul bugetar din România
România nu dispune de spaţiu fiscal necesar pentru noi reduceri de taxe, chiar dacă acestea vizează taxele pe forţa de muncă, a declarat sâmbătă vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, responsabil pentru moneda euro şi dialogul social.
„În general, sfatul Comisiei Europene este reducerea taxelor pe muncă, în special munca plătită cu salarii mici şi transferul spre alte baze de impozitare, care să fie mai puţin dăunătoare pentru creştere. Iar acest lucru este valabil în special pentru ţările cu un nivel ridicat al sarcinii fiscale. Dacă ne referim la situaţia concretă a României, după cum bine ştiţi ne-am exprimat îngrijorările cu privire la traiectoria fiscală generală".
Banca Mondială anunță o cădere la 2,1% a creșterii economice în Europa și Asia Centrală
Ritmul de creștere economică în Europa și Asia Centrală a încetinit la 3,1% în 2018 și se estimează că va scădea 2,1% în 2019, în contextul încetinirii creșterii economice globale și al perspectivelor incerte, anunță Banca Mondială într-un raport dat publicităţii vineri.
”Evoluţia pozitivă a datelor privind PIB-ul Rusiei, cea mai mare economie din regiune, a contribuit mult la creșterea regională, împreună cu creșterea accelerată din Albania, Ungaria, Polonia și Serbia. Între timp, Turcia a înregistrat o încetinire considerabilă, declanșată de presiunile de pe piața financiară și asupra monedei – creșterea este estimată la 1,0% pentru 2019, un declin major față de 7,4% în 2017”, susține Banca Mondială.
Comentarii articol (0)