Odată cu trecerea de la impunerea de către Fisc, prin decizii de impunere, la autoimpunere, persoanele fizice care obțin venituri independente (și nu numai) ar putea fi vizate de controalele Fiscului. Practic, în acest fel, autoritățile ar verifica dacă românii și-au raportat corect veniturile prin intermediul declarației unice.
Însă ce implică acest lucru pentru persoanele fizice? De principiu, specialiștii spun că, din precauție, acestea ar trebui să păstreze mai mulți ani documentele în baza cărora completează declarația unică.
„Nu mai așteptăm decizii de impunere, însă putem să ne așteptăm să fim verificați. (...) S-ar putea să fim verificați ca firmele, înainte să se termine termenul de prescripție. Ceea ce înseamnă că eu, contribuabil persoană fizică, cinci ani de zile ar trebui să păstrez documentele în baza cărora am completat declarația unică. Exact ca la companii, este aceeași filosofie”, a declarat miercuri Claudia Sofianu, partener, liderul Diviziei de impozit pe venit și contribuții sociale, EY România.
Foarte important de știut este că, cel puțin teoretic, Fiscul nu poate veni în control la persoanele fizice dacă acestea n-au finalizat situația aferentă unui an. Cu alte cuvinte, controlul poate veni numai după ce o persoană fizică a depus declarația unică prin care a definitivat veniturile anului precedent.
De exemplu, Fiscul nu poate veni acum în control pentru veniturile aferente anului 2018, deoarece persoanele fizice își finalizează situația pentru anul trecut prin depunerea declarației unice până pe 31 iulie 2019. Controlul pentru veniturile din 2018 va putea veni numai după acea dată.
La fel, în cazul veniturilor pentru anul 2019, Fiscul nu poate face niciun control în momentul de față, din moment ce până pe 31 iulie 2019 se depune doar declarația estimativă pentru anul curent. Controlul va putea veni numai după 15 martie 2020, dată până la care persoanele fizice vor finaliza situația pentru anul 2019.
„Ca să te poată controla pe un an, ar trebui să fie depusă declarația finală pentru acel an. Nu te pot controla acum pe 2019, pentru că ai depus numai declarația estimativă, și nici pe 2018, pentru că s-a extins termenul de depunere”, a completat Claudia Sofianu.
Practic, Fiscul nu are ce controla în momentul de față, pe veniturile raportate prin declarația unică, pentru că nu știe situația finală a anului 2018 sau a anului 2019. Așadar, primele controale la persoanele fizice, pentru veniturile aferente anului 2018, vor putea veni abia începând cu data de 1 august 2019.
În prezent, Codul de procedură fiscală deja permite autorităților să desfășoare controale la persoanele fizice, astfel că afirmațiile Claudiei Sofianu au acoperire legală.
Concret, așa cum scrie în Cod, „organul fiscal central are dreptul de a efectua o verificare fiscală a ansamblului situației fiscale personale a persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit”. Înainte de demararea unei inspecții fiscale la o persoană fizică, autoritățile fac analiza de risc, în baza căreia aleg contribuabilii care vor fi verificați.
Înainte să se facă o verificare a situației fiscale personale, Fiscul este obligat să trimită un aviz de verificare. „Organul fiscal central solicită persoanei fizice prezentarea, în termen de cel mult 60 de zile de la comunicarea avizului de verificare, sub sancțiunea decăderii, de documente justificative sau alte clarificări relevante pentru situația sa fiscală. Termenul se poate prelungi cu 30 de zile, o singură dată, la solicitarea justificată a persoanei fizice, cu acordul organului fiscal central”, prevede actul normativ.
Informații mai multe despre inspecția fiscală la persoanele fizice pot fi găsite în articolele noastre de aici, aici și aici.
Declarația unică pentru persoanele fizice trebuie depusă anul acesta până la data de 31 iulie, după ce termenul inițial, 15 martie, a fost amânat de Guvern. Mai exact, contribuabilii declară veniturile finale înregistrate în 2018 și declară veniturile estimate a fi realizate în 2019. Totodată, până pe 31 iulie 2019 trebuie plătite taxele pentru veniturile din 2018. Taxele pentru veniturile din 2019 se vor plăti până pe 15 martie 2020.
În esență, declarația unică are un dublu rol. Aceasta este, în același timp, o declarație estimativă (se estimează veniturile ce pot fi realizate în anul curent) și o declarație rectificativă (se corectează veniturile estimate în anul precedent).
Informațiile despre depunerea declarației unice în 2019 pot fi urmărite aici.