1. Ultima zi pentru definitivarea situației fiscale pe 2018
Situația veniturilor nesalariale realizate în România și în străinătate în anul precedent trebuie să fie clară în declarația unică la acest moment, adică să reflecte toate tipurile de venituri acoperit de această declarație: conform Codului fiscal, veniturile din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinței bunurilor (chirii), activități agricole impuse în sistem real, silvicultură, piscicultură, veniturile din investiții, alte venituri, cu excepția celor ce obțin venituri pentru care impozitul și contribuțiile sunt reținute la sursă, de către plătitorul de venit. Până la acest moment s-au putut face completări, regularizări etc., iar impozitul și/sau eventualele contribuții sociale aferente acestor venituri să fie stabilite în consecință. Practic, cine a omis să declare o anumită sursă de venituri ce trebuia acoperită până la 31 iulie prin declarație se consideră, de mâine înainte, că a făcut o declarare întârziată și suportă astfel penalitățile prevăzute de legea fiscală.
2. Ultima zi de plată pentru dările pe 2018
Cuantumul rezultat al impozitului și/sau contribuțiilor sociale pentru veniturile declarate pe 2018 trebuie plătit până diseară, altfel se consideră o plată întârziată.
3. Estimarea veniturilor pe acest an
Declarația pe 2019 trebuie completată până astăzi de către cei care au început deja să obțină cel puțin unul dintre tipurile de venituri acoperite de această declarație. 31 iulie nu este însă și termen de plată pentru impozitul și/sau contribuțiile pentru veniturile estimate pe acest an. De acum și până pe 15 martie anul viitor se pot face oricând plăți, iar situația veniturilor se poate schimba de N ori până în martie 2020. Nu se acordă bonificații pentru declarația pe 2019 - singura speranță pentru acordarea lor este să fie cuprinse la rectificarea bugetară care urmează să aibă loc în curând.
4. Depunerea declarației pe 2019 de mâine încolo
Declarația unică se depune de către cei care care încep o activitate în decursul anului fiscal în 30 de zile de la momentul producerii evenimentului. De pildă, 30 de zile de la momentul înființării unui PFA, de la momentul încheierii unui contract de închiriere etc.
De asemenea, cei care nu obțin venituri impozabile de niciun fel și doresc să se asigure benevol în sistemul public de sănătate trebuie să depună declarația unică în acest sens ca prim pas înspre asigurare (un exemplar este dus apoi la casa de sănătate pentru dovada depunerii). Cei care se asigură voluntar la sănătate nu pot fi asigurați în sistem mai mult de 12 luni de la data depunerii declarației unice, potrivit Codului fiscal.
Notă: Varianta depunerii la ghișeu rămâne, în continuare, deschisă până când Guvernul va hotărî altfel.
5. Fără decizii de impunere, dar ar putea veni controale
Fără a încheia într-o notă pesimistă, e bine de luat în considerare faptul că, de mâine încolo, Fiscul ar putea avea în vizor respectarea obligației de depunere a acestei declarații, obligațiile de plată declarate și plățile făcute.
Nu vor mai exista decizii de impunere legate de situațiile din declarațiile unice. Dar nu este exclus ca persoanele fizice să aibă de-a face cu controale întocmai ca firmele. Specialiștii spun că, din precauție, acestea ar trebui să păstreze mai mulți ani documentele în baza cărora completează declarația unică.
Informațiile despre depunerea declarației unice în 2019 pot fi urmărite aici.