Proiectul legislativ adoptat tacit la Senat în 2019 propune modificarea Codului fiscal astfel încât firmele, fie că sunt plătitoare de impozit pe profit, fie că sunt plătitoare de impozit micro, să fie obligate să facă anual sponsorizări și să direcționeze neapărat un procent din acestea către sectorul sportiv.
Totuși, deputații nu sunt de acord cu măsura inițiată acum câțiva ani și au dat recent un raport prin care propun respingerea sa definitivă la una dintre următoarele ședințe plenare ale Camerei Deputaților. Aceștia spun că sponsorizările presupun un acord de voință al părților și că n-ar trebui să fie impuse companiilor. Totodată, este amintită și schimbarea semnificativă, din 2022, a sistemului sponsorizărilor - alt motiv pentru care proiectul în discuție nu poate fi aplicat în practică.
Conform propunerii de act normativ, cheltuielile cu sponsorizarea și/sau mecenatul și cele privind bursele private ar deveni obligatorii pentru societățile care activează în România, în limita a 30% din impozitul pe profit datorat. Similar ar fi fost situația și pentru impozitul plătit de microîntreprinderi pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile cu sponsorizări și/sau mecenat și cu burse private. Sumele care nu se scădeau ar fi fost reportate în următorii șapte ani consecutivi. În plus, se mai prevede că o parte din valoarea sponsorizărilor ar fi fost direcționată către sectorul sportiv.
Actualmente, sponsorizările, actele de mecenat și bursele private nu sunt obligatorii pentru nicio societate privată. Firmele care decid să se folosească de aceste mecanisme sunt atrase să facă acest lucru de regimul fiscal favorabil - cheltuielile se scad din impozitul care s-ar fi dus oricum la stat, însă în mod limitativ.
Atenție! Propunerea legislativă NU se aplică acum. Pentru a se aplica, aceasta trebuie adoptată de deputați, promulgată de președintele statului și publicată în Monitorul Oficial. Însă, din moment ce deputații probabil o vor respinge curând, aceasta nu va ajunge să se aplice.