ACCES PREMIUM
De ce premium?
Sponsorizări: Ce noutăți trebuie să aibă în vedere plătitorii de impozit micro sau pe profit înainte de termenul de la finalul lui 2022
O serie de schimbări importante legate de sponsorizări și obținerea creditului fiscal, de către plătitorii de impozit micro și impozit pe profit, au fost introduse odată cu trecerea din 2021 în 2022, acestea fiind puse în aplicare recent printr-un ordin al Fiscului. Cu această ocazie, pentru că noul sistem de obținere a creditului fiscal are un termen la finalul lui 2022, am reunit în acest articol principalele noutăți pentru firme.
Articolul continuă mai jos
1. Plătitorii de impozit micro și impozit pe profit nu mai pot reporta, pentru următorii șapte ani, sumele rămase după scăderea sponsorizărilor din impozitele pe afaceri, începând de la 1 ianuarie 2022. Așa s-a decis, potrivit Legii 322/2022, pentru ca Fiscul să elaboreze scenarii rezonabile privind veniturile definitive ale bugetului de stat, prin eliminarea posibilității reportării pentru următorii șapte ani. Cu toate că inițial era neclar dacă asta este intenția reală a autorităților, OG 11/2022, care a apărut în ianuarie 2022,
a spulberat orice urmă de îndoială.
2. Există, totuși, o excepție, însă este temporară. Da, sponsorizările nescăzute integral din impozitul pe afacere nu se mai pot reporta în următorii șapte ani fiscali consecutivi. Însă regula nu se aplică sponsorizărilor făcute de firme până la 31 decembrie 2021, pentru care regulile reportării se aplică mai departe până în anul 2028.
3. S-a stabilit un nou sistem pentru creditul fiscal. Deși a fost scoasă posibilitatea reportării în următorii șapte ani a sumelor nescăzute din impozitul pe afacere, s-a introdus un sistem nou. În esență, dacă nu este fructificată valoarea maximă ce poate fi scăzută din ambele impozite pe afaceri prin sponsorizări, firmele pot alege să redirecționeze diferența rămasă în maximum șase luni. Evident, redirecționarea se face tot pentru sponsorizări.
4. Cum se aplică, mai precis, noul sistem. Așadar, dacă nu este fructificată valoarea maximă ce poate fi scăzută din impozitul micro sau pe profit prin sponsorizări, firmele pot alege să redirecționeze diferența rămasă -
vezi aici exemple concrete. Redirecționarea se face în maximum șase luni de la depunerea declarației anuale de impozit pe profit pe 2021 (D101) sau a declarației pentru impozitul micro pe trimestrul al patrulea din 2021 (D100).
Procedura și formularul de redirecționare (D177) au fost oficializate recent de Fisc prin Ordinul 1.679/2022, iar
versiunea electronică aferentă deja este disponibilă la Fisc. Având în vedere că obligațiile declarative respective au avut, în 2022, un termen unic, în 27 iunie, rezultă că firmele au timp să facă redirecționări până spre finalul lunii decembrie 2022.
Opinie. Noile reguli pentru sponsorizări vor aduce ONG-urilor mai mulți bani de la firme. Specialiștii KPMG România spun că măsura este în avantajul ONG-urilor, pentru că acestea vor putea beneficia de sume mai mari de la companii.
„În esență, contribuabilii sunt stimulați să utilizeze integral, prin completarea și transmiterea formularului de redirecționare, pentru sponsorizări, burse private sau mecenat, plafoanele anuale de scădere din impozit pe profit, respectiv impozit pe venitul microîntreprinderii, după ce aceștia cunosc cu certitudine nivelul respectivelor plafoane (după depunerea declarațiilor anuale, respectiv trimestriale). Pe de altă parte, spre deosebire de anii anteriori, contribuabilii nu mai pot risca efectuarea unor sponsorizări directe substanțiale în timpul anului, fiindcă nu vor mai putea recupera depășirile de plafon prin reportarea și scăderea sumelor efectiv plătite din impozitele datorate în anii viitori. În experiența noastră, sistemul anterior conducea la o utilizare doar parțială a limitelor aferente sponsorizărilor. Astfel, apreciem că această modificare va avea ca rezultat o creștere a sumelor de care pot beneficia organizațiile non-profit”, a explicat Daniel Pană, Partener la KPMG.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)