Acest lucru i s-a întâmplat unei utilizatoare din comunitatea avocatnet.ro: ,,Am avut un proces pentru pensia de întreținere, dar pârâtul a făcut apel pentru cheltuielile de judecată. Motivul apelului a fost că nu am prezentat chitanțele în timpul audierilor ci la 5 minute după încheierea lor, când avocata lui nu mai era în sală. I s-a admis apelul și, mai mult, trebuie să îi achit eu lui cheltuieli de judecată. Este corect așa ceva? Avocata pe care am avut-o a susținut că există un articol de lege în care este specificat că dovezile cheltuielilor trebuie depuse în ziua audierilor, nu neapărat în timpul acestora.''
Răspunsul specialistului
Avocata Marta Simona Petre: ,,Chitanța de cheltuieli trebuia depusă până la închiderea dezbaterilor, sancțiunea depunerii ei ulterior fiind neluarea în seamă, potrivit dispozițiilor art.394 al.3, codul de procedură civilă.
Art. 394
Închiderea dezbaterilor în fond
(1) Când consideră că au fost lămurite toate împrejurările de fapt şi temeiurile de drept ale cauzei, președintele închide dezbaterile.
(...)
(3) După închiderea dezbaterilor, părțile nu mai pot depune niciun înscris la dosarul cauzei, sub sancțiunea de a nu fi luat în seamă.''
Avocata Liliana Grădinaru concluzionează: ,,Chitanțele, bonurile și în general dovezile de plată se depun la dosar în dovedirea cererii de cheltuieli de judecată. Pentru că au, astfel, caracterul unor probe în dosar, ele se depun, ca și celelalte probe, în aceleași condiții: până la încheierea dezbaterilor, așa încât partea adversă să poată lua la cunoștință și să fie puse în dezbatere. Nicio probă, nici măcar dovezi ale cheltuielilor de judecată nu se pot depune în alte condiții. Nu pot fi depuse cu nerespectarea principiului cunoașterii lor de cealaltă parte.''
Specialistul a mai precizat pentru noi: ,,Ca o chestiune practică, arăt că una dintre părți poate cere cenzurarea unui onorariu prea mare, dar nu poate face asta dacă nu îl cunoaște. Prin urmare, depunerea oricăror dovezi după închiderea dezbaterilor încalcă drepturile uneia dintre părți. Mai mult, observ practica judiciară conform căreia părțile depun cheltuielile de judecată într-un singur exemplar, în mod greșit. Mai cunosc și practica instanțelor de a solicita dovezile de plată în original, în contradicție cu reglementările legale de depunere a dovezilor: în copie certificată (<<copie cu mențiunea Conform cu originalul, semnată – n. red.>>). Ambele, în opinia mea, contravin legii și așa se ajunge la situații de acest tip, când părțile, și uneori și avocații, cred că aceste dovezi sunt speciale raportate la restul dovezilor din dosar. Ele nu sunt.''
De reținut
În categoria cheltuielilor de judecată intră sumele plătite de părți pe parcursul desfășurării unui proces. După caz, aceste cheltuieli sunt:
- taxele judiciare de timbru;
- onorariile avocațiale;
- cheltuielile prilejuite de administrarea unei probe (de exemplu costul expertizei/expertizelor);
- alte cheltuieli ocazionate de desfășurarea procesului, cum ar fi deplasarea martorilor, cheltuieli făcute de avocați în interesul clienților etc.
Cheltuielile de judecată se acordă la cerere și numai dacă sunt justificate de acte doveditoare depuse conform dispozițiilor codului de procedură civilă. Cu alte cuvinte, când inițiați un proces în care solicitați și cheltuieli de judecată nu e suficient să câștigați procesul ca să le obțineți. Instanța le acordă doar dacă ați depus dovezile plății lor înainte de închiderea dezbaterilor.
Notă: pentru o informare prealabilă privind nelămuririle legislative, cititorii noștri pot pune întrebări pe forumul avocatnet.ro, acolo unde specialiști din diverse domenii ajută zilnic, gratuit, sute de persoane cu probleme legale.
Comentarii articol (2)