Pe forumul avocatnet.ro se pun adesea întrebări în legătură cu situația bunurilor achiziționate în timpul concubinajului. Din răspunsurile date de specialiști rezultă că persoanele care trăiesc într-o astfel de relație au puține soluții să dispună ce se va întâmpla, după decesul lor, cu bunurile pe care le dețin.
Întrebarea utilizatorului: ,,Dacă două persoane care trăiesc în concubinaj se hotărăsc să cumpere un apartament împreună, deci vor avea drepturi egale asupra imobilului, există vreun act notarial (exemplu: testament) prin care să își asigure unul altuia dreptul total la moștenire, fără a fi atacabil de rudele în viață ale decedatului? (...) Încerc să înțeleg dacă există vreo soluție astfel încât rudele, nici măcar părinții, să nu poată avea pretenții la bunul cumpărat împreună.
Răspunsurile specialiștilor
Avocat Niculescu Ionuț: Nu există acte ,,beton", de neatacat sau astfel de povești intrate în folclorul urban. Teoretic orice act poate sa fie atacat cu mai multe sau mai puține șanse. (...)
Avocat Nicoleta Cristina Romașcanu: ,,Nu există actul „beton” pe care îl căutați. Există o mulțime de căi și acte... Unele sunt mai potrivite celor aflați la (prima) tinerețe; altele sunt mai potrivite celor ce se simt mai aproape de groapă. Pentru un sfat bun ar trebui să cunoaștem multe amănunte din viața dvs. Ideal ar fi să discutați fața în față cu un avocat. Să cunoașteți posibilele soluții și consecințele lor. Spre pildă, sfatul dat mai sus (<<Dacă coproprietarul respectiv are copii sau părinți, nu există un astfel de act. Singura soluție ar fi sa vândă celuilalt cota sa, din timpul vieții.>> n. red.) ca „singură soluție” ridică următoarele probleme: Cine, mai exact, să vândă celuilalt? A negociat vreunul cu „tanti cu coasa” și a primit garanția că va pleca el mai întâi? Și dacă va fi viceversa? Ce se întâmplă dacă va supraviețui exact vânzătorul? Și-a asigurat dormitul la hotelul de-un miliard de stele (sub cerul liber)."
Bine de știut:
- concubinii nu se moștenesc unul pe altul, singura posibilitate de a beneficia de acest drept fiind testamentul, însă nici acest act nu dă libertatea concubinilor să dispună de întreaga lor avere (concubinul supraviețuitor poate beneficia doar ceea ce nu afectează rezerva succesorală a moștenitorilor legali);
- bunurile achiziționate în concubinaj aparțin aceluia care le-a cumpărat;
- cheltuielile sau investițiile făcute într-un bun al concubinului sunt prezumate a fi donație până la proba contrară, și sunt foarte greu de recuperat.
Ce este rezerva succesorală?
Potrivit noului Cod civil, moștenitorii rezervatari sunt soțul supraviețuitor, descendenții (copiii defunctului și urmașii lor în linie dreaptă la infinit) și ascendenții privilegiați (tatăl și mama) ai defunctului.
Rezerva succesorală a fiecărui moștenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală care, în absența liberalităților (legat cuprins în testament / donație) sau dezmoștenirilor, i s-ar fi cuvenit ca moștenitor legal. Cu alte cuvinte, rezerva succesorală este partea din moștenire pe care moștenitorii rezervatari o pot pretinde pentru că, în temeiul legii, au dreptul la ea.
Dacă nu există moștenitori rezervatari, dreptul de dispoziție al testatorului/donatorului este nelimitat (poate dispune de bunurile sale cum vrea, iar cei care le primesc nu riscă să fie acționați în instanță cu pretenții de despăgubiri).
În secțiunea Discuții recomandate / Concubinajul și dezavantajele sale puteți citi mai multe discuții care au acest subiect.
Notă: Pentru o informare prealabilă privind nelămuririle legislative, cititorii noștri pot pune întrebări pe forumul avocatnet.ro, acolo unde specialiști din diverse domenii ajută zilnic, gratuit, sute de persoane cu probleme legale.
Comentarii articol (8)