Subiectul poate fi discutat foarte pe larg, însă am să încerc să-l rezum în cât mai puține cuvinte: un moștenitor rezervatar e cel care are dreptul la măcar jumătate din cota legală de moștenire pe care ar primi-o în mod normal la o moștenire (atenție! vorbim de moștenirea legală, iar nu de testamente).
Cine sunt acești moștenitori rezervatari, conform Codului civil: soțul supraviețuitor (niciodată concubinul), copiii și nepoții (descendenții, mai exact) și părinții celui care decedează. Așadar, indiferent de voința celui care moare, de cât de mult îi simpatizează, de donațiile făcute sau de câte cuvinte de ocară și-au aruncat unii altora în timpul vieții, aceste trei categorii de persoane primesc ceva din averea celui decedat.
"Rezerva succesorală este partea din bunurile moștenirii la care moștenitorii rezervatari au dreptul în virtutea legii, chiar împotriva voinței defunctului, manifestată prin liberalități ori dezmoșteniri (...) Rezerva succesorală a fiecărui moștenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală care, în absența liberalităților sau dezmoștenirilor, i s-ar fi cuvenit ca moștenitor legal", scrie în Codul civil.
Firește, în practică, dacă ne gândim numai în bunuri și bani, lucrurile sunt mai complicate, iar cel care vrea să le vină de hac acestor trei categorii de moștenitori poate găsi soluții să-și risipească averea. Ideea rămâne însă în picioare: copiii, soțul (de care nu a divorțat defunctul până să moară) și părinții săi primesc măcar jumătate din cât ar fi primit dacă i-ar fi simpatizat.
Cel căruia am încercat să-i explic aceste lucruri nu a vrut să înțeleagă de ce se întâmplă asta și de ce nu are el dreptate, spunând că averea îi aparține în totalitate și poate dispune cum dorește de ea. Ceea ce, firește, e adevărat, doar că până la un anumit punct. Legiuitorul nostru (și nu e singular în concepția asta) a înțeles să protejeze aceste persoane (moștenitorii rezervatari) contra unor mișcări mai puțin "creștine", dacă ne permitem să spunem astfel, ale celui care lasă moștenirea.
Util: Pe larg, despre moșteniri, dar și despre situațiile în care se pierde dreptul la moștenire, în acest material.
Dacă ți-a plăcut această curiozitate legislativă, mai avem și altele. Le găseşti pe toate aici.
Comentarii articol (17)