__________
ACTUALIZARE (01.08.2019): Măsura a fost inclusă ulterior în Legea 129/2019. Informații mai multe pot fi găsite aici.
__________
Înființarea viitorului Registru al beneficiarilor reali ai societăților este o măsură inclusă într-un Proiect de lege privind Registrul Comerțului. Acesta este în dezbatere publică pe site-ul ministerului și, ca să se aplice și să înlocuiască actualele reguli în domeniu, trebuie să fie aprobat de Guvern și adoptat de Parlament.
Una dintre schimbările majore propuse de guvernanți este eliminarea acțiunilor la purtător. Adică vor mai putea fi emise numai acțiuni nominative, în cadrul societăților pe acțiuni. Asta pentru că, în prezent, acțiunile la purtător permit persoanelor fizice să controleze „din umbră” companiile, fără să li se știe identitatea în mod public.
Astfel, o să apară acel registru al beneficiarilor reali, în care vor figura persoanele fizice care dețin controlul asupra firmelor pe acțiuni. Proiectul prevede că identitatea beneficiarilor reali ai societăților se va declara la Registrul Comerțului.
În primul rând, indicarea beneficiarilor reali se va face la înmatricularea unei societăți, atunci când fondatorii vor trebui să depună o declarație pe propria răspundere. În al doilea rând, indicarea beneficiarilor reali se va face, de către reprezentantul legal, în timpul funcționării firmei, anual sau atunci când apar modificări la identitatea deținătorilor capitalului social.
„În scopul realizării registrului (...), fondatorii au obligația ca, la înmatricularea societății, să depună o declarație pe proprie răspundere în care să indice identitatea beneficiarului real, ca fiind persoana fizică (persoanele fizice) care dețin(e) sau controlează în ultimă instanță societatea prin exercitarea directă sau indirectă a dreptului de proprietate asupra unui procent suficient din acțiuni ori din drepturile de vot ori prin participația în capitalurile proprii ale entității respective, conform legislației privind prevenirea și combaterea spălării banilor. Aceeași obligație revine reprezentantului legal al societății, dacă este cazul, pe durata funcționării acesteia, în cazul în care intervine o modificare cu privire la identitatea deținătorilor capitalului social”, este explicat în proiectul de lege.
Declarația pe propria răspunere va trebui depusă, mai precis, în fiecare an sau de fiecare dată când apar modificări ale datelor de identificare ale beneficiarilor reali. Actul se va depune la oficiile Registrului Comerțului în 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale. Iar atunci când vorbim de modificări, declarația va trebui depusă în 15 zile de la data la care au intervenit acestea.
Declarația referitoare la beneficiarii reali se va putea da în fața reprezentantului oficiului Registrului Comerțului sau se va putea depune în formă autentică (personal ori prin reprezentant). Aceasta va include prenumele, numele, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, domiciliul sau reședința, starea civilă și regimul matrimonial.
Practic, în maximum 12 luni de la momentul intrării în vigoare a proiectului de lege, reprezentanții legali ai firmelor înregistrate la Registrul Comerțului vor trebui să depună declarațiile referitoare la persoanele ce dețin controlul companiilor. În caz contrar, amenda aplicabilă va fi între 5.000 și 10.000 de lei.
Registrul beneficiarilor reali ai societăților va fi accesibil gratuit, în condițiile legislației prevenirii și combaterii spălării banilor, iar acesta va fi interconectat cu registrele din celelalte state membre ale Uniunii Europene. Procedura de înscriere în registru va trebui stabilită ulterior prin ordin al Ministerului Justiției.
Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie aprobat de Guvern, adoptat de Parlament, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.