Modelul formularului menționat mai sus poate fi consultat aici. El va fi folosit pentru aplicarea obligațiilor stabilite în iulie de Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului [...], care impun oricărei firme să arate cine este beneficiarul real din spatele acesteia, adică cine beneficiază de tranzacțiile făcute de firma respectivă.
Nerespectarea acestei obligații atrage sancțiuni între 5.000 și 10.000 de lei. Vestea bună este că există o perioadă de tranziție care va permite firmelor deja înființate să depună formularul până la 21 iulie 2020. Însă această perioadă de tranziție se aplică doar firmelor care existau, deja, la momentul intrării în vigoare a legii (iulie 2019).
Ce firme trebuie să completeze și să depună formularul
Legea apărută în vară prevede că orice persoană juridică ce are „obligația de înmatriculare în registrul comerțului” trebuie să furnizeze la ONRC informațiile relevante cu privire la beneficiarul real. Adică orice firmă, practic. Excepție fac regiile autonome, companiile și societățile naționale.
În acest context, firmele se vor folosi de formularul menționat mai sus și vor trebui să dea detalii despre „persoana sau persoanele fizice care deţin ori controlează în cele din urmă o persoană juridică prin exercitarea dreptului de proprietate, în mod direct sau indirect”:
- asupra unui număr de acţiuni sau de drepturi de vot suficient de mare pentru a-i asigura controlul;
- prin participaţia în capitalurile proprii ale persoanei juridice ori
- prin exercitarea controlului prin alte mijloace.
Se va considera că acest criteriu al controlului va fi îndeplinit în:
- cazul deţinerii a cel puţin 25% din acţiuni plus o acţiune sau
- în cazul participaţiei în capitalurile proprii ale persoanei juridice într-un procent de peste 25%.
În subsidiar, dacă nu poate fi identificat un beneficiar real conform criteriilor de mai sus, se vor da informații legate de persoana sau persoanele fizice care asigură conducerea firmei. La fel se va întâmpla și dacă va exista vreo îndoială că persoana inițial identificată ar fi beneficiarul real.
Atenție! Acest lucru nu se aplică decât societăților care nu sunt listate la bursă sau pe alte piețe reglementate, unde există cerințe de publicitate sporite. Cerințele de publicitate, în cauză, trebuie să fie stabilite la nivelul legislației Uniunii Europene sau prin standarde fixate la nivel internațional.
Unde și când va fi depus formularul
Formularul trebuie depus la oficiul registrului comerțului în care este înmatriculată firma.
Conform reglementărilor, declarația trebuie completată și depusă:
- la înmatriculare, dacă firma a fost înmatriculată după ce obligația de arătare a beneficiarului real a devenit efectivă;
- anual, în cel mult 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale;
- oricând apare o schimbare privind datele de identificare ale beneficiarului real; în acest caz, termenul este tot de 15 zile, dar de la apariția modificării.
Pentru firmele deja înființate, depunerea formularului se va face până cel târziu în 21 iulie 2020.
Firmele au tot mai multe obligații ce țin de prevenirea spălării banilor
Legislația privind prevenirea faptelor de spălare de bani și de finanțare a terorismului devine tot mai complexă și obligațiile stabilite în baza acesteia se revarsă asupra tot mai multor entități. Firmele, de exemplu, nu au avut obligații de furnizat informații la ONRC privind beneficiarul real, în ceea ce privește vechea lege în domeniu. Puteți citi mai multe, aici, despre noile obligații pentru firme, apărute în iulie.
În plus, firmele vor fi expuse la tot mai multe obligații în domeniu. Legea nr. 129/2019 are la baza a patra directivă europeană care vizează prevenirea spălării de bani și a finanțării terorismului. Până în ianuarie 2020, însă, România va trebui să transpună și cea de-a cincea directivă în domeniu, care s-ar putea să interzică firmelor stabilirea unor filiale, sucursale sau reprezentanțe. Puteți citi mai multe despre acest lucru, aici.