În privința executării hotărârilor instanțelor de contencios administrativ, contează actele administrative la care se referă hotărârile respective.
Dacă e vorba de anularea unui act administrativ normativ, de exemplu, hotărârea de anulare produce efecte doar pentru viitor. În acest scop, hotărârea va fi publicată în Monitorul Oficial sau în monitoarele oficiale ale județelor sau în cel al municipiului București.
În cazul actelor administrative individuale, de cele mai multe ori, poate fi vorba de o obligație a unei autorități administrative, de a face ceva. Astfel, aceasta are la dispoziție o perioadă de timp (cea prevăzută în hotărâre sau 30 de zile, în lipsa unui termen inclus în hotărâre).
Dacă instituția administrativă nu execută de bunăvoie obligația conținută în hotărârea judecătorească, Legea contenciosului administrativ prevede anumite sancțiuni:
- aplicarea unei amenzi conducătorului instituției publice sau persoanei vizate de hotărârea judecătorească; amenda este de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere;
- penalități acordate reclamantului, în condițiile Codului de procedură civilă (dacă obligația este evaluabilă în bani, penalitățile vor fi între 0,1 și 1% din valoarea obligației, pe zi de întârziere; dacă obligația nu e evaluabilă în bani, penalitățile pot fi între 100 și 1000 de lei, pe zi de întârziere);
- despăgubiri pentru prejudiciile cauzate prin întârziere.
Dacă autoritatea administrativă nu execută de bunăvoie hotărârea judecătorească, persoana interesată poate să se îndrepte, cu cerere de executare adresată instanței care a soluționat fondului litigiului, împotriva autorității administrative. Măsurile pe care le poate aplica instanța sunt cele menționate mai sus.
În privința procedurii propriu-zise, cererile vor fi soluționate în camera de consiliu, de urgență. Pentru astfel de cereri, nu trebuie plătite taxe de timbru.
Hotărârile date, în acest context, pot fi atacate cu recurs, în termen de cinci zile de la comunicare.
Acțiuni civile și administrative este o campanie de informare avocatnet.ro, care abordează cele mai importante aspecte procedurale ale principalelor acțiuni civile și administrative. Toate articolele din serie, publicate până acum, sunt disponibile aici.
Comentarii articol (3)