Pentru a obține despăgubiri pe calea unei acțiuni separate, o persoană care a obținut, anterior, anularea unui act administrativ trebuie să introducă acțiunea pentru obținerea de despăgubiri în termen de un an de la momentul în care a cunoscut sau trebuia să cunoască întinderea pagubei, conform Legii contenciosului administrativ.
În privința momentului de la care curge acest termen, nu există claritate în jursprudența instanțelor judecătorești. În acest scop, Înalta Curte de Casație și Justiție a fost sesizată cu o cerere de dezlegare a acestei chestiuni, însă cererea a fost respinsă (Decizia nr. 61/2018, care poate fi găsită în Monitorul Oficial nr. 905, din 26 octombrie 2018). Totuși, în decizia respectivă pot fi citite cele trei orientări jurisprudențiale în privința momentului de la care curge termenul de un an de introducere a cererii de despăgubiri:
- cel al rămânerii definitive a hotărârii de anulare a actului administrativ (astfel, persoanele care introduc acțiune în despăgubiri doar după ce se pronunță instanța de contencios administrativ cu privire la anularea actului beneficiază de termenul de un an doar după ce obțin anularea actului administrativ - ceea ce e în avantajul lor);
- data comunicării actului care a fost anulat, ulterior (într-o astfel de situație, problema e că termenul curge chiar de la comunicare, care este înaintea introducerii acțiunii de anulare; astfel, există riscul serios, pentru persoanele care așteaptă până ce obțin anularea actului, să nu mai fie în termen, dacă cer despăgubiri separat);
- momentul efectiv al cunoașterii întinderii prejudiciului sau momentul de la care întinderea prejudiciului trebuia să fie cunoscută (într-o astfel de situație, totul depinde de context; este posibil ca acest moment să apară imediat după comunicarea actului, dar poate să apară și la o dată ulterioară).
Cu privire la această problemă, o soluție este acum în dezbatere, în Camera Deputaților, sub forma unui proiect de lege. E vorba de o propunere de modificare a Legii contenciosului administrativ (puteți citi mai multe despre această propunere aici). Una din schimbările vizate se referă exact la momentul de la care curge termenul de introducere a cererii de despăgubiri, formulată separat de cererea de anulare: conform proiectului de lege, acest moment ar fi cel de la care actul administrativ este anulat.
Acțiuni civile și administrative este o campanie de informare avocatnet.ro, care abordează cele mai importante aspecte procedurale ale principalelor acțiuni civile și administrative. Toate articolele din serie, publicate până acum, sunt disponibile aici.
Comentarii articol (1)