avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1012 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Contencios administrativ - am facut tardiv cerere de ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Contencios administrativ - am facut tardiv cerere de daune materiale. ...

Contencios administrativ - am facut tardiv cerere de daune materiale. Am castigat pe fond. Partea adversa afacut recurs. Pot face acum cerere de daune materiale?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:34, 10 Noiembrie 2024
Când persoana vătămată a cerut anularea actului administrativ, fără a cere în același timp și despăgubiri, termenul de prescripție pentru cererea de despăgubire curge de la data la care acesta a cunoscut sau trebuia să cunoască întinderea pagubei.

Cererile se adresează instanțelor de contencios administrativ competente, în termenul de un an prevăzut la art. 11 alin. (2) din Legea 544/2004.
Instanta a apreciat ca trebuia sa formulez cerere de daune cel tarziu la primul termen daca nu am facut-o la momentul chemarii in judecata. Intinderea pagubei se schimba in functie de cat de mult tergiverseaza parata intrarea in legalitate. A fost X lei acum 1 luna, va fi Y lei peste 3 luni, si tot asa. Intrebarea mea este daca pot formula cu ocazia recursului formulat de parata cerere de despagubire, avand in vedere ca parata minte in continuare ca sa intarzie aplicarea legii. Este vorba despre obligatia de a face.
ICCJ - Decizie de admitere:RIL nr. 22/2019, publicată în Monitorul Oficial nr. 853 din 22 octombrie 2019:

În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 19 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare, prin raportare la dispozițiile art. 11 alin. (2) din același act normativ, data la care începe să curgă termenul de prescripție pentru introducerea acțiunii în despăgubire reprezintă momentul la care persoana vătămată printr-un act administrativ nelegal a cunoscut sau ar fi trebuit să cunoască întinderea pagubei, nefiind legat în mod direct și aprioric nici de comunicarea actului administrativ nelegal și nici de momentul rămânerii definitive a hotărârii de anulare a acestuia.

Asadar, actiunea se poate depune si separat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Merită/pot să cer daune morale de la anaf într-o contestație ... ccristy ccristy Merită/pot să cer daune morale de la ANAF într-o contestație la executare sau doar aș stârni monstrul? Am primit de curând o somație în care mă ... (vezi toată discuția)
Daca nu am solicitat daune in contencios administrativ le pot solicita ulterior solutionarii litigiului? geo-vem geo-vem într-un proces de contencios castigat cu o instituție a statului in care nai cerut daune de nici un fel, te poti indrepta dupa ce ramane definitiva acea ... (vezi toată discuția)
Daune morale contencios administrativ sjmisss sjmisss in 2010 am fost exmatriculat din scoala de ag politie campina pt nepromovarea unui examen, iar in 11 februarie 2011 am castigat la curtea de apel cj recursul ... (vezi toată discuția)