Măsura amintită se regăsea în Proiectul de lege privind vânzarea imobilelor sau a spaţiilor, aflate în proprietatea privată a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, închiriate asociaţiilor sau fundaţiilor, document ce, în 2019, a fost adoptat tacit la Senat, iar marți a fost respins definitiv la Camera Deputaților, ceea ce înseamnă că nu va ajunge să se aplice.
După cum se preciza în proiect, primăriile urmau să aibă „posibilitatea vânzării spațiilor, proprietate privată a statului, aflate în administrarea unităților administrativ-teritoriale, închiriate fundațiilor și asociațiilor”.
Vânzarea spațiilor închiriate către asociații și fundații s-ar fi putut face, conform proiectului de act normativ, prin negociere directă sau prin licitație publică cu strigare. Totodată, asociațiile și fundațiile ar fi avut posibilitatea de a cumpăra spațiile închiriate și în rate.
În cazul eșalonării plății, ratele pentru achiziția spațiilor închiriate trebuiau plătite de către fundații și asociații în cel mult cinci ani. Pe de altă parte, entitățile care cumpărau spațiile pe care le-au avut închiriate de la stat nu le-ar fi putut vinde timp de cinci ani de la momentul achiziției.
În esență, prin această propunere legislativă se intenționa îndreptarea situației din prezent, respectiv a imposibilității de vânzare a spațiilor și a imobilelor deținute de stat către asociațiile și fundațiile care le-au închiriat. După cum stabilește legislația momentului, vânzarea spațiilor închiriate este posibilă doar către companii și către formațiunile politice.
Atenție! Modificările nu se pot aplica. Din moment ce proiectul a fost respins de Camera Deputaților, Forul decizional în acest caz, acesta și-a încetat parcursul legislativ.