Măsura este inclusă în Legea nr. 136/2019, care va modifica în curând Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Legea a fost semnată vineri de șeful statului și, pentru a se aplica, mai trebuie doar să apară în Monitorul Oficial.
Printre altele, parlamentarii au stabilit ca o nouă categorie de companii să fie obligată să folosească aparate de marcat cu jurnal electronic. Concret, este vorba de firmele care dețin automate prin intermediul cărora se pot cumpăra alimente, băuturi, cărți sau alte produse ori servicii. Termenul-limită pentru dotarea automatelor cu case de marcat va fi ultima zi a anului 2019.
„Până la data de 31 decembrie 2019, operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale ce funcționează pe bază de plăți cu cardul, precum și de acceptatoare de bancnote sau monede, după caz, au obligația de a dota automatele comerciale cu aparatele de marcat electronice fiscale [cu jurnal electronic]”, prevede documentul.
În momentul de față, firmele care dețin automate comerciale sunt scutite în mod expres de obligația de a folosi case de marcat, indiferent că e vorba de aparate cu jurnal tipărit sau cu jurnal electronic.
„Configurația, precum și caracteristicile tehnice și funcționale ale aparatelor de marcat electronice fiscale integrate în echipamente nesupravegheate (adică cele din automatele de produse sau servicii - n. red.) se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență (adică OUG nr. 28/1999 - n. red.)”, mai scrie în noua lege.
Totuși, aceste automate nu vor trebui să emită bonuri fiscale sau facturi și nici rapoarte fiscale de închidere zilnică sau alte tipuri de documente, așa cum se întâmplă în mod normal în cazul comercianților obișnuiți.
În altă ordine de idei, automatele pentru livrarea de produse energetice, adică benzină sau motorină, de exemplu, vor trebui să emită, totuși, bonuri fiscale.
În prezent, procesul de înlocuire a vechilor case de marcat cu jurnal tipărit cu noile case de marcat cu jurnal electronic este în plină desfășurare. Până acum, aproximativ 406.000 de noi case de marcat au fost puse în funcțiune la contribuabili, în condițiile în care autoritățile estimează că trebuie înlocuite în jur de 700.000 - 750.000 de aparate.
Atenție! Noua lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie publicată în Monitorul Oficial.