Revizuirea constituie o cale extraordinară de atac, atât în procesul civil, cât și în cel administrativ. Puteți citi mai multe despre aceasta și despre motivele de revizuire aici.
Spre deosebire de prevederile Codului de procedură civilă, însă, contenciosul administrativ oferă anumite avantaje suplimentare persoanelor care vor să atace o hotărâre a unei instanțe de contencios administrativ. Iar aceste avantaje suplimentare se suprapun peste elementele revizuirii care există, deja, conform Codului de procedură civilă și care sunt aplicabile în procesul administrativ. Astfel că persoanele implicate într-o procedură de contencios administrativ beneficiază și de ceea ce exista deja conform Codului de procedură civilă, dar și de anumite avantaje specifice.
Practic, primul avantaj este că, pe lângă motivele de revizuire care există deja, justițiabilii în contencios administrativ pot cere revizuirea unei hotărâri și pentru încălcarea priorității dreptului Uniunii Europene. Acest avantaj este foarte important, în ceea ce privește relațiile cu administrația publică. Există multe cazuri când dreptul Uniunii Europene ar putea avea incidență. De exemplu, în domeniul achizițiilor publice, dreptul Uniunii Europene a avut o influență foarte puternică. Astfel, dacă hotărâri ale instanței de contencios administrativ sunt pronunțate cu încălcarea priorității dreptului Uniunii Europene, în domeniul achizițiilor publice, se poate ajunge la aplicabilitatea acestui motiv de revizuire.
După aceea, Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ permite revizuirea și a hotărârilor definitive care nu evocă fondul, dar care au fost pronunțate cu nerespectarea priorității dreptului Uniunii Europene. În același timp, este important de menționat că această posibilitate se limitează, exclusiv, la acest motiv de revizuire. Astfel, pentru celălalte motive de revizuire, trebuie respectate prevederile Codului de procedură civilă: hotărârea să vizeze sau să evoce fondul.
În final, Legea contenciosului administrativ prevede că termenul de introducere a cererii de revizuire este de o lună de la momentul comunicării hotărârii definitive. Aceeași lege mai prevede și faptul că soluționarea se va face de urgență și cu precădere.
Acțiuni civile și administrative este o campanie de informare avocatnet.ro, care abordează cele mai importante aspecte procedurale ale principalelor acțiuni civile și administrative. Toate articolele din serie, publicate până acum, sunt disponibile aici.
Comentarii articol (0)