Din postura de consultanți, avem ocazia să vedem aproape zilnic ceea ce am putea numi „incongruențe” între limbajul verbal și cel non-verbal și para-verbal. Atunci când un candidat îți povestește cât de motivat este el pentru a face performanță în poziția vacantă pentru care recrutezi, te-ai aștepta ca atitudinea și poziția acestuia pe scaun să comunice acest lucru. Adesea, însă, limbajele nu „rimează”. Auzi declarații aprinse despre pasiuni și vezi o atitudine care comunică plictiseală, ți se povestește despre realizări și surprinzi o retragere a corpului în poziții defensive.
Evident, orice evaluare profesionistă trebuie să aibă în vedere toate limbajele vehiculate în interviu, un motiv în plus pentru ca atât evaluatorul cât și candidatul să înțeleagă ce comunică limbajul corpului despre ei și cum poate acesta să ne susțină sau să ne submineze afirmațiile.
Vă invităm, așadar, să urmăriți o prezentare TED pe această temă. Ea este susținută de Amy Cuddy, psiholog social, care ne demonstrează modul în care „poziționarea în putere” sau asumarea unei posturi care comunică încredere (chiar și atunci când nu ne simțim prea încrezători) poate să afecteze nivelele de testosteron și de cortizol din creier și poate chiar avea un impact asupra succesului acțiunilor noastre.
Articol preluat de pe www.portalhr.ro. Puteți citi aici articolul original.
Comentarii articol (1)