Noile reguli privind suspendarea amenzilor în domeniul concurenței sau al ajutoarelor de stat sunt conținute în Ordinul Consiliului Concurenței nr. 407/2019. Acesta a apărut în Monitorul Oficial pe 13 mai 2019 și se aplică de la acea dată.
Conform actului normativ, firmele care sunt sancționate cu amenzi pentru nerespectarea legislației concurenței sau a legislației privind ajutoarele de stat pot să ceară suspendarea amenzilor aplicate, însă doar cu depunerea unei cauțiuni. Acest lucru aduce un element de noutate, întrucât vechiul ordin referitor la constatarea contravențiilor și la aplicarea sancțiunilor -- din 2011 -- nu conținea o astfel de prevedere.
Ce nu era clar, în schimb, era dacă toate amenzile date de Consiliul Concurenței puteau fi suspendate doar cu depunerea unei cauțiuni, sau doar unele. În acest context, după ce Consiliul Concurenței a răspuns unei întrebări de clarificare trimisă de redacția noastră, am aflat că obligația de depunere a unei cauțiuni nu vizează orice amendă dată de Consiliul Concurenței.
E vorba doar de amenzile care au legătură cu comportamente anticoncurențiale pe piață (precum înțelegeri anticoncurențiale sau abuz de poziție dominantă ori nerespectarea obligațiilor de notificare privind concentrările economice).
În același timp, e vorba de amenzile legate de faptele respective și nu doar de sancționarea faptelor respective, în sine. Astfel, vor putea fi sancționate fapte precum furnizarea de informații inexacte, în privința concentrărilor economice iar suspendarea amenzii va putea fi obținută doar cu plata unei cauțiuni.
Prin urmare, există și sancțiuni aplicate de Consiliul Concurenței care nu necesită plata unei cauțiuni, pentru suspendare. E cazul sancțiunilor pentru nerespectarea dreptului privind ajutoarele de stat.
Cuantumul cauțiunii, în schimb, este prevăzut în cadrul Codului de procedură fiscală, la care noul ordin al Consiliului Concurenței face trimitere expresă. Mai exact, vor fi obligatorii următoarele tipuri de cauțiuni:
- 10% din valoarea amenzii, dacă aceasta este de până în 10.000 de lei;
- 1.000 de lei și 5% din valoarea amenzii, dacă aceasta este între 10.001 și 100.000 de lei;
- 5.500 de lei și 1% din valoarea amenzii, dacă aceasta este între 100.001 și 1.000.000 de lei;
- 14.500 de lei și 0,1% din valoarea amenzii, dacă aceasta depășește 1.000.001 lei (inclusiv).
Prin urmare, chiar dacă obligația de depunere a unei cauțiuni nu vizează orice amendă aplicată de Consiliul Concurenței, unele fiind excluse (cum e, de exemplu, o amendă dată pentru încălcarea dreptului ajutoarele de stat), faptele pentru care e obligatorie o astfel de cauțiune sunt vaste și nu vizează doar comportamentele anticoncurențiale, în sine, ci și fapte care au legătură cu investigațiile privind astfel de comportamente (am menționat mai sus, ca exemplu, situația comunicării de informații inexacte, în ceea ce privește o concentrare economică).