Obligația de încheiere a asigurării pentru răspundere civilă profesională, de către magistați, a devenit obligatorie de astăzi, de când actul normativ care conține regulile pentru îndeplinirea acelei îndatoriri a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial. Concret, e vorba de Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 114/2019 pentru aprobarea Normelor privind asigurarea de răspundere civilă profesională obligatorie a judecătorilor și procurorilor, care a apărut și se aplică de azi.
În primul rând, magistrații pot încheia ei înșiși contractul de asigurare cu societatea de asigurări, prevede hotărârea. În acest caz, ei negociază clauzele direct (precum limita de despăgubire sau clauza de franșiză). De asemenea, ei sunt responsabili pentru plata primelor de asigurare, pe care le plătesc integral sau în rate, în funcție de contractul încheiat.
În al doilea rând, contractele de asigurare pot fi încheiate și prin intermediul angajatorului, adică instanța sau parchetul. În acest caz, chiar dacă instanța sau parchetul încheie contractul, acesta se va încheia în numele și pentru fiecare judecător/procuror. Elementele propriu-zise ale contractului de asigurare vor fi incluse într-o anexă la acesta, unde va fi trecut fiecare judecător/procuror asigurat. Limitele de răspundere și primele de asigurare ale fiecărui magistrat vor fi trecute în anexă, de asemenea.
În cazul în care asigurarea se face prin intermediul instanței sau parchetului, aceasta este cea care reține și virează primele de asigurare.
Referitor la modalitatea de alegere a asigurătorului și a contractului de asigurare, hotărârea prevede că aceste elemente sunt alese „printr-o procedură transparentă, cu consultarea tuturor judecătorilor sau procurorilor din cadrul instanţei sau parchetului respectiv”.
Hotărârea mai prevede, de asemenea, ce se întâmplă dacă intervine detașarea, delegarea, transferul sau promovarea judecătorului sau procurorului asigurat, în timp ce contractul de asigurare încă este în desfășurare. Efectele acestuia se vor produce, în continuare, însă noua instanță sau noul parchet va vira primele de asigurare.
Notă: În ceea ce privește asigurarea, aceasta acoperă doar riscurile produse de greșelile comise din neglijență gravă, fiind excluse cazurile când magistratul este tras la răspundere pentru exercitarea funcției cu rea-credință. Puteți citi mai multe despre aceste aspecte aici.
Comentarii articol (0)