Schimbarea radicală a programului Prima Casă este prevăzută în Legea nr. 40/2020, document ce a fost publicat vineri și ale cărui măsuri se aplică deja.
Ca în cazul programului pe care-l înlocuiește, prin intermediul programului "O familie, o casă" se pot contracta credite garantate de stat, care se pot folosi la construirea sau achiziția unei case.
O primă schimbare adusă de noul program este, de fapt, o limitare. Astfel, beneficiarii programului trebuie să aibă un venit net individual sau împreună cu soțul sau soția de cel mult 4.500 de lei.
Pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, limita veniturilor este mai mare, respectiv aceasta ajunge la valoarea de 7.000 de lei. Locuințele ce pot fi cumpărate trebuie să aibă un preț de cel mult 70.000 de euro, în timp ce valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500 de euro, iar avansul minim trebuie să fie de cel puțin 5% din prețul de achiziție sau cel de construire a locuinței.
O altă condiție pe care trebuie s-o respecte cei ce vor să beneficieze de acest program este legată de deținerea unei case. Astfel, cei interesați se vor putea înscrie în program doar dacă nu dețin sau nu dobândesc pe durata desfășurării contractului de credit mai mult de jumătate dintr-o altă locuință aflată la oraș. Excepție de la această regulă fac locuințele dobândite prin moștenire.
Actul normativ aduce schimbări și în ceea ce privește subvențiile la dobânda de care pot beneficia cei interesați de înscrierea în noul program. Mai exact, familiile cu un copil beneficiază de reducerea ratei dobânzii creditului garantat de stat cu 0,5%, în timp ce familiile cu doi sau mai mulți copii au o dobândă mai mică cu 1%.
Deși Prima Casă 2020 este în plină derulare, regulile se vor schimba din mers. Astfel, pentru dosarele depuse până la apariția O familie, o casă se aplică regulile Prima Casă, în timp ce pentru dosarele depuse după apariția modificărilor din proiect se aplică regulile O familie, o casă.
Comentarii articol (26)