Cupoanele valorice sunt definite ca instrumente care presupun obligația de a fi acceptate drept preț parțial sau preț integral pentru livrări de bunuri sau prestări de servicii, și care indică fie în conținutul acestora, fie în documentația aferentă, bunurile sau serviciile ce urmează a fi livrate/ prestate sau identitatea potențialilor furnizori/prestatori.
Cupoanele valorice sunt de două tipuri:
- cupoane cu utilizare unică, și
- cupoane cu utilizări multiple.
Regulile fiscale pentru cupoanele cu utilizare unică
Cupoanele valorice cu utilizare unică sunt cele în cazul cărora se cunosc, la momentul emiterii lor:
- locul livrării sau locul prestării, și
- TVA datorată pentru bunurile sau serviciile aferente cupoanelor.
Persoana impozabilă care vinde cuponul cu utilizare unică în nume propriu:
- este considerată cumpărător-revânzător al bunurilor/serviciilor aferente cuponului, și
- are obligația de a colecta TVA aferentă la momentul vânzării cuponului.
Dacă un intermediar acționează în numele și pe seama unei alte persoane impozabile în legătură cu vânzarea unui cupon cu utilizare unică, livrarea de bunuri/prestarea de servicii asociată cuponului va fi efectuată de către persoana care a emis în nume propriu cuponul, nu de către intermediar. Prin urmare, obligația de colectare a TVA revine persoanei emitente a cuponului.
La momentul folosirii cuponului cu utilizare unică pot avea loc două operațiuni:
- o livrare de bunuri sau o prestare de servicii efectuată de către furnizorul bunurilor/serviciilor pentru partea acoperită de cupon fără a se colecta TVA, deoarece taxa a fost colectată la momentul vânzării cuponului;
- o livrare de bunuri sau o prestare de servicii efectuată de furnizorul bunurilor/serviciilor către posesorul cuponului, pentru partea care nu este acoperită de cupon.
Practic, se colectează TVA doar pentru valoarea vânzării bunurilor/prestării serviciilor care depășește valoarea cuponului.
Reglementările care vizează cupoanele cu utilizare multiplă
Cupoanele valorice cu utilizări multiple sunt cele în cazul cărora nu se cunosc, la momentul emiterii lor:
- locul livrării sau locul prestării, și
- TVA datorată pentru bunurile sau serviciile aferente.
Vânzarea cuponului cu utilizare multiplă nu reprezintă o operațiune în sfera de aplicare a TVA, prin urmare, nu intervine obligația de a colecta TVA.
Dacă un intermediar acționează în numele și pe seama unei alte persoane impozabile în legătură cu vânzarea unui cupon, efectuează servicii care intră în sfera de aplicare a TVA și, pe cale de consecință, se colectează TVA (ex. servicii de distribuție sau de promovare a cupoanelor etc.).
În momentul folosirii cuponului cu utilizare multiplă:
- are loc o livrare de bunuri/prestare de servicii efectuată de furnizorul bunurilor/serviciilor către posesorul cuponului, iar
- baza de impozitare este suma indicată pe cuponul valoric din care se scade TVA sau, în lipsa acestei informații, suma achitată pentru cupon.
Sfatul specialistului: Recomandăm tuturor societăților care emit, comercializează, intermediază comercializarea și/sau primesc la plată cupoane valorice să efectueze analiza acestor tranzacții, pentru a identifica corect implicațiile fiscale privind TVA (ex. locul impozitării, baza de impozitare, exigibilitatea taxei pe valoarea adăugată și dreptul de deducere).
De 25 de ani, știm tot ce ce întâmplă în fiscalitate. Analizăm, dezbatem și împărtășim din experiența și practica noastră de la PKF Finconta în seria informativă Memo fiscal.
Comentarii articol (0)