Legea nr. 60/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a apărut miercuri în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 296 și intră în vigoare pe 20 aprilie. Actul normativ ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie, dar nu și-a terminat parcursul legislativ până atunci. Așa că deputații au scos din proiect data de 1 ianuarie și au stabilit că acesta se va aplica cupoanelor valorice eliberate după data intrării în vigoare a legii, adică de sâmbătă încolo.
Actul definește, întâi de toate, cuponul valoric: "cupon valoric înseamnă un instrument care presupune obligația de a-l accepta drept contrapartidă sau drept o parte din contrapartida unei livrări de bunuri sau prestări de servicii și care presupune indicarea bunurilor sau a serviciilor ce urmează a fi livrate sau prestate sau a identităților potențialilor furnizori/prestatori ai acestora, fie pe instrumentul în sine, fie în cadrul documentației aferente, inclusiv în cadrul termenilor și condițiilor de utilizare a instrumentului".
Notă: În prezent, există prevederi cu privire la impozitarea operațiunilor pentru care se utilizează cupoane valorice în normele metodologice ale Codului fiscal (HG nr. 1/2016). Această lege va transpune în legislația noastră o directivă europeană și vor exista, astfel, aceleași reguli în materie de TVA pentru cupoanele valorice în toate statele membre ale Uniunii.
Codul fiscal va reglementa două tipuri de cupoane valorice, potrivit legii care va intra în curând în vigoare:
- cuponul cu unică utilizare: în cazul căruia locul livrării bunurilor sau al prestării serviciilor la care se referă cuponul valoric și TVA datorată pentru acele bunuri / servicii sunt cunoscute în momentul emiterii cuponului;
- cuponul cu multiple utilizări: oricare altul decât cel definit mai sus.
A. Cupoanele cu unică utilizare
În lege scrie că fiecare transfer al unui cupon cu utilizare unică făcut de o persoană impozabilă ce acționează în nume propriu va fi considerat o livrare de bunuri / o prestare de servicii (la care se referă cuponul). Dacă, în schimb, transferul va fi făcut de un intermediar (persoană impozabilă pentru altă persoană impozabilă), respectivul transfer va fi considerat livrare sau prestare.
Iar în situația în care furnizorul / prestatorul nu e persoana impozabilă care, acționând în nume propriu, a emis cuponul cu utilizare unică, se va considera că furnizorul / prestatorul a livrat bunurile sau a prestat serviciile (la care se referă cuponul valoric) către persoana impozabilă care a emis în nume propriu cuponul.
"Predarea efectivă a bunurilor sau prestarea efectivă a serviciilor, în schimbul unui cupon valoric cu utilizare unică acceptat drept contrapartidă sau parte a contrapartidei de către furnizor/prestator, nu se consideră a fi o tranzacție independentă, pentru partea contrapartidei acoperită de cupon. Pentru partea contrapartidei care nu este este acoperită de cuponul valoric cu utilizare unică se consideră că are loc tranzacție independentă", mai prevede proiectul.
Practic, în cazul cupoanelor cu utilizare unică, se va colecta TVA la momentul transferului cupoanelor.
B. Cupoanele cu multiple utilizări
La cupoanele cu multiple utilizări se va colecta TVA la livrarea bunurilor sau la prestarea serviciilor la care se referă cuponul.
"Predarea efectivă a bunurilor sau prestarea efectivă a serviciilor, în schimbul unui cupon valoric cu utilizări multiple acceptat drept contrapartidă sau parte a contrapartidei de către furnizor/prestator, intră în sfera TVA în conformitate cu art. 268 (din Codul fiscal, referitor la operațiunile impozabile și condițiile ce trebuie îndeplinite cumulativ pentru aplicarea taxei - n.red.), în timp ce fiecare transfer anterior al respectivului cupon valoric cu utilizări multiple nu intră în sfera TVA", prevede legea.
Dar în cazul în care cuponul e transferat de altă persoană decât cea care efectuează operațiunea în sfera TVA, ca mai sus, orice prestare de serviciu care va putea fi identificată, cum ar fi serviciile de distribuție sau de promovare, va intra în sfera TVA.
În același act găsim și precizarea că baza de impozitare aferentă livrării de bunuri sau prestării de servicii pentru care a fost dat un cupon valoric cu utilizări multiple va fi contravaloarea plătită pentru cuponul valoric (sau valoarea monetară indicată pe cuponul valoric cu utilizări multiple ori în documentația aferentă), din care se va scădea cuantumul TVA-ului aferent bunurilor/serviciilor prestate.
"În cazul în care un cupon valoric cu utilizări multiple este acceptat drept contrapartidă parțială pentru livrarea de bunuri sau prestarea de servicii, la stabilirea bazei de impozitare este avută în vedere contravaloarea plătită pentru cuponul valoric sau, în lipsa informațiilor privind contravaloarea respectivă, valoarea monetară indicată pe cuponul valoric cu utilizări multiple sau în documentația aferentă, din care se scade cuantumul TVA aferente", mai este prevăzut în lege.