avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA prestari servicii in UE
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

prestari servicii in UE

Buna ziua!

As avea si eu o itrebare, sper ca ma puteti ajuta. Daca o fimra din RO platitor de TVA, preasteaza servicii de ex in Ungaria catre persoane fizice si persoane juridice cum se face factura ( ma refer la TVA )?


Va multumesc anticipat





Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 22:31, 18 Ianuarie 2010
sorinapopescu a scris:
As avea si eu o itrebare, sper ca ma puteti ajuta. Daca o fimra din RO platitor de TVA, preasteaza servicii de ex in Ungaria catre persoane fizice si persoane juridice cum se face factura ( ma refer la TVA )?

Buna ziua,
Livrarea intracomunitara de bunuri RO –> UE
Livrari intracomunitare de bunuri din Romania catre un alt stat membru UE: – art. 128 alin. (9) -(14) Cod Fiscal

1. O livrare intracomunitara de bunuri reprezinta o livrare de bunuri care sunt transportate dintr-un stat membru UE catre alt stat membru de catre furnizor, cumparator sau de alta persoana, în numele unuia dintre acestia (transportator). Livrarile prevazute la pct. V nu vor fi considerate livrari intracomunitare si nu se supun regulilor declarative specifice acestor livrari.
Transferul (livrarea intracomunitara asimilata) reprezinta transportul, de catre o persoana impozabila, de bunuri apartinand activitatii sale economice din Romania într-un alt Stat Membru, pentru a fi utilizate în scopul desfasurarii activitatii sale economice în acel Stat Membru. Acest transfer este asimilat în Romania unei livrari intracomunitare efectuata cu plata. Transferul este tratat ca si o livrare intracomunitara, fiind o operatiune asimilata si avand aceleasi reguli ca si livrarile intracomunitare obisnuite, desi nu are loc un transfer de drept de proprietate.
Exemple de transferuri:
- o companie din Romania contruieste un bun imobil în Belgia, pentru realizarea caruia transporta materiale de constructii din Romania în Belgia;
- o companie din Italia importa în Romania bunuri din Ucraina, pe care le transporta apoi în Italia;
- o companie din Marea Britanie importa bunuri în Romania, pe care le da spre prelucrare unei companii din Romania, produsele finite fiind transportate apoi în Marea Britanie.
2. Unde se considera ca are loc o livrare intracomunitara?
Locul unei livrari intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile în momentul cand începe transportul. Astfel, daca atunci cand începe transportul, bunurile se gasesc în Romania, locul respectivei livrari va fi Romania.
3. Este livrarea intracomunitara de bunuri scutita de TVA?
O livrare intracomunitara de bunuri din Romania catre un alt stat membru UE este scutita de TVA, daca sunt îndeplinite urmatoarele conditii:
- bunurile sunt transportate din Romania catre un alt stat membru UE;
- furnizorul este persoana impozabila, înregistrata normal în scopuri de TVA în Romania
(exceptie în cazul mijloacelor de transport noi);
- cumparatorul este înregistrat în scopuri de TVA în alt stat membru UE (detine un cod valid de TVA precedat de codul ISO care indica Statul Membru) si comunica acest cod de TVA furnizorului pentru a-l înscrie în factura (exceptie în cazul mijloacelor de transport noi si al produselor accizabile). În cazul transferului, persoana care îsi transporta bunurile în alt Stat Membru va trebui sa fie înregistrata în scopuri de TVA în alt Stat Membru pentru a aplica scutirea de TVA.
4. Care sunt obligatiile de raportare ale furnizorului din Romania pentru livrarile intracomunitare scutite de TVA?
- sa emita o factura (autofactura în cazul transferului) în care sa mentioneze codul de
înregistrare în scopuri de TVA al cumparatorului (sau propriul cod de TVA din alt Stat Membru, în cazul transferului) si o mentiune referitoare la prevederile aplicabile relevante pentru scutire;
- sa raporteze operatiunea în rubrica aferenta livrarilor intracomunitare de bunuri scutite de TVA din decontul de TVA;
- sa înscrie operatiunea în Declaratia recapitulativa privind livrarile si achizitiile intracomunitare de bunuri (VIES). Aceasta declaratie se depune pentru fiecare trimestru calendaristic si trebuie sa cuprinda toate livrarile intracomunitare scutite efectuate în acel trimestru.
- În cazul livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi efectuate catre orice persoana sau produse accizabile livrate catre persoane impozabile sau persoane juridice neimpozabile, pentru care clientul nu a comunicat un cod valabil de TVA din alt Stat Membru, factura se emite aplicand scutirea de TVA, în baza documentelor care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania în alt Stat Membru. Aceste livrari intracomunitare nu se declara în Declaratia recapitulativa privind livrarile si achizitiile intracomunitare de bunuri.

Cu sima,


multumesc mult
ce fel de servicii prestati pe teritoriul Ungariei?

persoanele juridice beneficiare sunt inregistrate in scopuri tva in Ungaria?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva la marfa second-hand kerekesmargo kerekesmargo Buna ziua ! art.1522 din codul fiscal - regimul special pentru bunurile second-hand- se refera si la haine. ,exista ceva reglementari speciale in privinta ... (vezi toată discuția)
Operatiuni triunghiular kerekesmargo kerekesmargo Firma din RO - cumparator revanzator Firma din HU - furnizor Firma din Germania - beneficiar marfa se transporta direct din Ungaria in Germania toti sunt ... (vezi toată discuția)
Tva intracomunitare ContSters131703 ContSters131703 buna seara. va prezint urmatoarea speta si sper sa ma ajute cineva. sunt PFA si in acelasi timp reprezentant fiscal pentru o societate din germania, care ... (vezi toată discuția)