avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA AG. TURISM
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

AG. TURISM

Buna ziua!
As avea si eu o intrebare:daca la facturile emise de agentia de turism se colecteaza tva??,inteleg ca pe factura nu se trece tva,dar pe dif dintre fact.primita de la furnizor si fact eliberata catre client nu ar trebui colectat tva?
Multumec anticipat!
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 09:13, 12 Septembrie 2012
Platitor de TVA cum sa nu colecteze sau sa deduca TVA?
1.Deduce TVA de la factura de furnizor.
2.Colecteaza TVA de la factura de client.
Pe cale de consecinta practic se plateste TVA la comision.
Regimul special aplicat de agentiile de turism este reglementat de art 152.1.

Baza impozabila (pt colectare de tva) o reprezinta marja de profit. Nu se deduce tva pt livrarile de bunuri si prestarile de servicii in beneficiul direct al calatorului si utilizate pt furnizarea serviciului unic.

art 152.1
(4) Baza de impozitare a serviciului unic prevăzut la alin. (2) este constituită din marja de profit, exclusiv taxa, care se determină ca diferenţă între suma totală care va fi plătită de călător, fără taxă, şi costurile agenţiei de turism, inclusiv taxa, aferente livrărilor de bunuri şi prestărilor de servicii în beneficiul direct al călătorului, în cazul în care aceste livrări şi prestări sunt realizate de alte persoane impozabile.

(5) În cazul în care livrările de bunuri şi prestările de servicii efectuate în beneficiul direct al clientului sunt realizate în afara Comunităţii, serviciul unic al agenţiei de turism este considerat serviciu prestat de un intermediar şi este scutit de taxă. În cazul în care livrările de bunuri şi prestările de servicii efectuate în beneficiul direct al clientului sunt realizate atât în interiorul, cât şi în afara Comunităţii, se consideră ca fiind scutită de taxă numai partea serviciului unic prestat de agenţia de turism aferentă operaţiunilor realizate în afara Comunităţii.

(6) Fără să contravină prevederilor art. 145 alin. (2), agenţia de turism nu are dreptul la deducerea sau rambursarea taxei facturate de persoanele impozabile pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii în beneficiul direct al călătorului şi utilizate de agenţia de turism pentru furnizarea serviciului unic prevăzut la alin. (2).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva firma de turism serbananca2000 serbananca2000 Cum ne inregistram in decontul de tva la o firma de turism (care se incadreaza la art.152 din codul fiscal) si al carui furnizor de servicii turistice este din ... (vezi toată discuția)
Factura de la agentie turism Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua, Nu m-am mai confruntat cu asa ceva si nu stiu cum se inregistreaza in contabilitate: A fost cumparat bilet de vacanta care include si costul ... (vezi toată discuția)
Facturare bilete de avion JENIFER JENIFER Sa zicem ca am o factura de la un furnizor cu bilete de avion 100 lei-tva 19 si taxa hoteliera 2lei-tav 0.Acum vreau sa vand aceste bilete unei persoane ... (vezi toată discuția)