În cazul în care chiriașii nu vor să părăsescă imobilele închiriate, după expirarea termenului de închiriere, proprietarii pot să recurgă la procedura evacuarii din imobilele folosite fără drept. Această procedură specială este facultativă, proprietarul putând să aleagă între ea și procedura de drept comun.
De asemenea, pe lângă proprietar, procedura evacuării din imobilele folosite fără drept poate fi folosită chiar și de chiriaș, dacă, de exemplu, acesta a subînchiriat imobilul unei alte persoane iar acea persoană nu vrea să părăsească imobilul, deși este obligat să o facă.
În același timp, funcția acestei proceduri este una foarte specifică: exact aceea de a garanta eliberarea imobilului, atunci când cel care îl folosea (până la un punct) nu mai are temei legal să o facă. Astfel, conform Codului de procedură civilă, recurgerea la procedura evacuării din imobilele folosite fără drept nu exclude recurgerea la alte proceduri care ar putea fi folosite în baza aceleiași relații juridice (de exemplu, pentru plata chiriei).
Competența și procedura
Persoana care vrea să recurgă la măsura evacuării din imobilele folosite fără drept trebuie să introducă cerere la judecătoria în circumscripția căreia se află imobilul în cauză.
Într-o primă fază, chiriașului i se va comunica (prin executor judecătoresc) o notificare conform căreia acesta trebuie să elibereze și să prea imobilul, în 30 de zile de la data comunicării.
De asemenea, există o perioadă de timp în care notificarea trebuie făcută. Aceasta diferă, în funcție de următoarele situații:
- dacă locațiunea este pe durată nedeterminată, denunțarea cerută de lege pentru încetarea contractului va fi considerată și notificare de evacuare a imobilului, în condițiile prezentului articol;
- când locațiunea este pe durată determinată, notificarea de evacuare a imobilului trebuie făcută cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea termenului, dacă prin lege nu se prevede altfel;
- de asemenea, locatarul poate renunța la notificarea prevăzută în prezentul articol prin act scris cuprinzând recunoașterea dreptului locatorului de a recurge imediat la procedura prevăzută la cap. II din prezentul titlu, dacă locațiunea încetează din orice motive, iar dreptul locatarului este socotit stins.
Acțiuni civile și administrative este o campanie de informare avocatnet.ro, care abordează cele mai importante aspecte procedurale ale principalelor acțiuni civile și administrative. Toate articolele din serie, publicate până acum, sunt disponibile aici.
Comentarii articol (1)