Chiar și cei care au deja o locuință vor putea să acceseze programul, chiar de mai multe ori, potrivit proiectului acum în dezbatere. La MFP a apărut de curând un proiect legislativ care va pune bazele unui nou program guvernamental prin care se vor putea cumpăra locuințe cu credite garantate de stat, unul care va lua locul programului Prima Casă. Proiectul de OUG privind unele măsuri în vederea implementării programului "O familie, o casă" se află acum doar în dezbatere publică și poate cunoaște modificări până când ajunge pe masa Executivului pentru a fi adoptat. Prevederile sale nu pot intra în vigoare mai devreme de publicarea în Monitorul Oficial însă.
Documentul prevede și condițiile pe care vor trebui să le bifeze locuințele luate cu credite garantate de stat. Prima, despre care am discutat și într-un material anterior, se referă la vechimea imobilului: se vor putea cumpăra doar locuințele noi sau cele recepționate de cel mult cinci ani.
A doua condiție se referă la suprafața utilă și aduce o limitare pe care actualul program Prima Casă nu o conține: o suprafață utilă între 50 și 100 de metri pătrați. În această suprafață vor trebui să intre cel puțin două camere de locuit (condiție expresă) și eventualul teren, căile de acces, anexele gospodărești, facilitățile, dependințele, dotările și utilitățile aferente acestora.
Accesarea programului care va presupune garantarea creditului în proporție de 80% (procent semnificativ mai mare decât la Prima Casă, unde ajunge la 40% sau 50%, după caz) se va face într-una dintre următoarele situații:
- locuința cumpărată fie este una nouă, nu a mai fost locuită niciodată, fie este una utilizată, dar cu respectarea acelei limitări de cinci ani de la recepționare, pe care o menționam mai sus;
- la cumpărarea unei locuințe mai mari decât cea deținută de cel care cere creditul, dar nicidecum mai mare de 100 metri pătrați; aici, proiectul în dezbatere vine cu ideea "renunțării" la vechea locuință până la obținerea creditului garantat de stat, însă termenul de "renunțare" nu este o alegere fericită pentru că nu este explicat și trimite la ideea de a renunța la un drept de proprietate (despre care nu poate fi vorba în niciun caz);
- la cumpărarea unei locuințe cu o suprafață între 50 și 100 de metri pătrați utili cu valoarea mai mare de 570.000 de lei, cu condiția ca împrumutatul să achite din fonduri proprii ce depășește această sumă; ca o paranteză, această limită valorică nu este identificată nicăieri în proiect și explicată în mod individual, dar se fac referiri la ea în câteva rânduri.
Cele trei ipoteze de mai sus sunt listate în forma acum în dezbatere a proiectului ca situații distincte de accesare a creditului de tip "O familie, o casă", însă prima dintre ele poate fi cu ușurință și a doua, și a treia ipoteză. Desigur, momentan vorbim doar de un document în dezbatere.
Este de așteptat (și de dorit) ca proiectul care va trece de Guvern să aibă o formă mai coerentă și fără carențe de logică juridică, așa cum are documentul în dezbatere acum. De pildă, din actuala formă a documentului reiese, la un moment dat, că va fi posibilă accesarea de mai multe ori a acestui program pentru cumpărarea de astfel de locuințe.
Acum, pentru o simplă comparație cu programul în derulare Prima Casă: limitarea suprafeței nu este prevăzută, dar admitem că, date fiind limitele plafoanelor de garantare, există o limitare implicită (nu se pot cumpăra locuințe de sute de metri pătrați cu un credit de 65.000 de euro, de exemplu).
La Prima Casă, cel care cere creditul trebuie să nu mai dețină vreo altă proprietate de locuit sau, dacă deține ceva, să fie sub 50 de metri pătrați. Cât despre condiția vechimii maxime a locuințelor utilizate, la programul Prima Casă nu vorbim de o limitare de natura celei din proiectul acum în dezbatere (cinci ani de la recepționare).
Atenție! Această propunere legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Executiv și oficializată, prin publicarea în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)