E vorba de Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plată și pentru modificarea unor acte normative. Aceasta a apărut miercuri în Monitorul Oficial nr. 913, însă se va aplica doar din 13 decembrie 2019.
Una din schimbările aduse de noua lege se referă la faptul că cei care folosesc servicii de plata nu vor mai putea fi obligați să suporte comisioanele vânzătorilor pe care aceștia trebuie să le plătească din cauza folosirii unui anumit serviciu de plată. Vânzătorii de produse sau servicii pot consulta, aici, un material unde am explicat ce pot să facă pentru a se conforma noilor schimbări și cum să nu fie afectați radical.
În concret, comercianții care folosesc servicii de plată nu vor mai putea, în anumite situații, să pretindă consumatorilor să suporte comisionele plătite de primii pentru folosirea serviciilor de plată (de exemplu, cele care implică folosirea de carduri de credit sau de debit). Pentru ca această interdicție să se aplice, este necesară îndeplinirea a două condiții:
- furnizorul de servicii de plată a comerciantului și banca (sau emitentul cardului) ale cărei servicii le folosește consumatorul să fie localizați în Spațiul Economic European (statele membre ale Uniunii Europene plus Islanda, Liechtenstein și Norvegia) și
- consumatorul să facă o plată în moneda unui stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European.
Bineînțeles, consumatorul va trebui să plătească el, în continuare, comisioanele la care este obligat în baza folosirii serviciilor furnizorului său de servicii de plată. Dar nu va mai trebui să suporte comisioanele la care este obligat comerciantul față de furnizorul acestuia.
Legea transpune Directiva europeană nr. 2015/1.366 (Directiva PSD2) și va schimba radical domeniul serviciilor de plăți. Puteți citi o sinteză a principalelor modificări, aici.
Motivul pentru care s-a ajuns la modificarea descrisă în cadrul articolului a fost explicat în cadrul preambulului directivei (transpusă prin Legea nr. 209/2019). Mai exact, conform acesteia, comerțul transfrontalier online ar putea fi afectat, din cauză că se ajunge ca unii comercianți stabiliți în state membre ale Uniunii Europene unde este permisă „suprataxarea” (suportarea de către consumator a comisioanelor plătite de către comerciant pentru folosirea unui serviciu de plată) să impună această suprataxare cumpărătorilor din state membre unde aceasta e interzisă.
În același timp, există cazuri când comercianții le impun consumatorilor să plătească mai mult decât au plătit ei, inițial (comisionul), pentru folosirea unor servicii de plată.
Comentarii articol (0)