Accidentul de circulație este definit de Codul penal ca fiind un eveniment care îndeplinește cumulativ trei condiții. În primul rând, evenimentul trebuie să se fi produs sau provocat pe un drum public. În al doilea rând, se consideră accident de circulație dacă în urma sa a avut loc decesul sau rănirea uneia sau a mai multor persoane și, totodată, dacă cel puțin un vehicul a fost avariat. În al treilea rând, în eveniment trebuie să fi fost implicat cel puțin un vehicul în mișcare. Conducătorilor auto implicați într-un astfel de eveniment le este interzis să părăsească locul faptei fără acordul poliției sau al procurorului care cercetează accidentul.
Totuși, Codul penal prevede atât patru situații în care șoferii implicați într-un accident de circulație pot părăsi locul accidentului, cât și pedeapsa de care sunt pasibili cei care pleacă, totuși, de la locul faptei.
Prima situație în care șoferul poate părăsi locul accidentului fără să fie pedepsit este în cazul în care în urma evenimentului s-au produs doar pagube materiale. De asemenea, în această situație șoferii implicați sunt obligați să scoată vehiculele în afara părții carosabile și să anunțe, în cel mult 24 de ore, unitatea de poliție pe raza căreia s-a produs accidentul.
A doua situație în care șoferul implicat într-un eveniment de circulație poate părăsi locul accidentului este dacă transportă el însuși persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară. În acest caz, șoferul trebuie să declare la spitalul la care a dus victimele datele sale personale de identitate și numărul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului, apoi să se întoarcă imediat la locul accidentului.
Un alt caz în care șoferul poate părăsi locul accidentului este dacă victima accidentului părăsește locul faptei. În acest caz, șoferul trebuie să anunțe imediat, la cea mai apropiată secție de poliție, evenimentul care s-a produs.
Cea de-a patra situație prevăzută de Codul penal se referă la accidentele în care au fost implicate mașinile cu regim de circulație prioritară. Șoferii acestora pot părăsi locul faptei, atâta vreme cât anunță imediat poliția, iar după ce își termină misiunea (în cazul în care mașina se afla, într-adevăr, într-o misiune), trebuie să se prezinte la sediul secției de poliție pe raza căreia s-a produs accidentul.
În plus față de aceste situații enumerate în Codul penal, ICCJ a decis că și în cazul în care un șofer este singurul implicat în accident și este unica victimă a acestuia, el poate părăsi locul accidentului fără a fi pasibil de pedeapsă. Poți găsi mai multe detalii despre această decizie a ICCJ în acest articol.
Cei care nu respectă aceste prevederi legale și părăsesc locul accidentului fără acordul poliției sau al procurorului care efectuează cercetarea sunt pedepsiți, conform legislației în vigoare, cu închisoarea de la doi la șapte ani. De asemenea, aceeași pedeapsă este aplicată și pentru cei care modifică sau șterg urmele de la locul faptei, în cazul în care în urma accidentului a rezultat moartea sau rănirea uneia sau a mai multor persoane.
Comentarii articol (1)