Proiectul de lege pentru înființarea funcției de specialist în domeniul consultanței agricole în cadrul fiecărei unități a administrației publice locale a trecut în martie 2019 de Senat și zilele trecute a primit un raport de adoptare la Camera Deputaților. Asta înseamnă că actul are șanse mari să primească votul decisiv favorabil și să fie trimis, pentru promulgare, șefului statului.
În esență, parlamentarii vor ca în fiecare localitate din România să existe la primărie un post de specialist în domeniul consultanței agricole. Acesta nu va face altceva decât să ofere consiliere agricolă pentru fermierii din localitate, adică inclusiv pentru obținerea și folosirea fondurilor nerambursabile.
„Activitatea specialistului în domeniul consultanței agricole privește ansamblul activităților specifice de asistență tehnică, informare, îndrumare și consiliere pentru gestionarea terenurilor și gestionarea fermelor, obținerea fondurilor europene și naționale în rândul fermierilor, precum și pentru realizarea și depunerea documentelor la instituțiile locale și centrale din domeniul agriculturii și dezvoltării rurale”, este lămurit în proiectul de lege.
Așadar, consultanții agricoli vor ajuta fermierii cu documentația pentru accesarea finanțărilor de stat, indiferent că banii vin din bugetul țării sau din bugetul Uniunii Europene. Totodată, aceștia vor ajuta fermierii la punerea în aplicare a proiectelor finanțate și vor acționa într-un fel ca mediatori între fermieri și autoritățile agricole, sanitar-veterinare și fitosanitare.
Practic, primăriile vor fi obligate să înființeze un post (nou sau unul vechi transformat) de specialist în domeniul consultanței agricole, care să fie ocupat, prin încheierea unui contract individual de muncă, de un absolvent de studii superioare din domeniul agriculturii.
În prezent, spun inițiatorii proiectului de lege, direcțiile teritoriale pentru agricultură au centre zonale de consultanță agricolă, însă acestea nu sunt de ajuns. Astfel, dacă în fiecare localitate din România va exista un consultant agricol, mai mulți fermieri vor putea cere fonduri nerambursabile, ceea ce va duce la o dezvoltare economică și socială mult mai bună decât în prezent a comunităților.
„Prin înființarea unui post de specialist în domeniul politicilor administrative pentru agricultură și dezvoltare rurală în fiecare primărie, va crește numărul de proiecte cu finanțare europeană depuse de fermierii locali și astfel vor intra mai multe fonduri în respectivele comunități locale pentru dezvoltarea economică și socială”, este explicat în expunerea de motive a proiectului de act normativ.
Atenție! Proiectul de lege nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.