Este vorba, mai exact, despre Decizia ICCJ nr. 9/2019, document emis de Completul competent să judece recursul în interesul legii și publicat astăzi în Monitorul Oficial. Măsurile cuprinse în decizia ICCJ sunt obligatorii din momentul publicării.
Astfel, după cum stabilește documentul ICCJ, nu se poate considera că cei ce lucrează în unități de prospecțiuni geologice sau de exploatări în subteran prestează o activitate ce poate fi încadrată în condiții speciale de muncă.
“[ICCJ] admite recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului și, în consecință, stabilește că (…) activitatea desfășurată în cadrul unităților de prospecțiuni geologice sau de exploatări în subteran nu poate fi considerată activitate desfășurată în «unitate minieră» și încadrată în condiții speciale de muncă”, se precizează în document.
Așadar, recenta decizie a ICCJ nu va permite încadrarea activității celor care muncesc în unități de prospecțiuni geologice sau de exploatări în subteran în condiții speciale de muncă, astfel că aceștia nu vor putea beneficia de facilitățile ce derivă din acestă încadrare, cea mai importantă dintre acestea fiind reducerea vârstei de pensionare.
În motivarea deciziei, ICCJ a explicat că persoanele ce-și desfășoară activitatea în cadrul unor firme de prospecțiuni și explorări geologice nu pot fi încadrate în grupă specială de muncă, deoarece de această încadrare poate beneficia, potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, doar "personalul care își desfășoară activitatea în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă".
În condițiile în care cei ce fac prospecțiuni geologice nu petrec jumătate din timpul de muncă în subteran, nu se poate considera că au condiții speciale de muncă. Totodată, potrivit motivării deciziei ICCJ, “unitățile de prospecțiuni geologice nu pot fi asimilate unei unități miniere din industria extractivă, care exploatează resursele minerale (…), unitatea minieră nefiind o simplă formă de organizare a unei exploatări exercitate de orice titular de licență, ce implică și o componentă de activitate în subteran, ci însăși persoana juridică ce are ca obiect de activitate exploatarea minieră propriu-zisă”.
După cum stabilește Legea nr. 263/2010, locurile de muncă în condiții speciale sunt, pe lângă altele, inclusiv cele din unitățile miniere, cele din unitățile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, dar și anumite locuri de muncă din aviația civilă.
Comentarii articol (1)