Buna ziua,
Am lucrat 3 ani 7 luni si 3 zile la IPEG, in functia de sondor subteran,beneficiind de grupa I speciala. Ulterior m-am tansferat la o mina de carbune, acumuland o vechime in grupa I speciala de peste 20 ani.
La implinirea varstei de 45 ani am formulat la casa de pensii cerere pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta insa acestia mi-au respins cererea, neluandu-mi in considerare perioada lucrata la IPEG considerand, contrar mentiunilor din carnetul de munca si adeverinta emisa de unitate, ca acei 3 ani 7 luni si 3 zile se incadreaza in grupa I insa nu speciala. Nu se tine cont de Decretul -Lege nr.215/1977 si nici de Ordinul nr. 50/1990 potrivit carora am beneficiat de grupa I speciala. De asemenea se sustine ca in perioada aceasta nu am lucrat intr-o unitate miniera si ca atare nu pot beneficia de art 30 din legea pensiilor, fara a se avea in vedere conditiile de munca, actele normative mentionate, contractele colective de munca incheiate le nivel de ramura, acte care au produs efecte si care nu au fost anulate in vreun fel. Mie mi se pare ca actuala lege a pensiilor retroactiveaza.
Mai mult, am colegi care pana in anul 2010 au iesit la pensie desi au lucrat ca si mine la IPEG, beneficiind de art.20 din Legea nr. 19, actual art.30 din noua lege a pensiilor,iar incepand cu 2011 nu se mai iese la pensie decat daca o persoana lucreaza efectiv 20 ani intr-o exploatare miniera de subteran.
Avand in vedere cele aratate va rog sa imi comunicati punctul dumneavoastra de vedere.
Va multumesc.
In Decretul nr.215/ 1977 se mentioneaza:
-art.2 al.(2) In grupa I de munca se incadreaza cu caracter permanent:
a) minerii si celelalte categorii de personal care lucreaza in subteran;
b) personalul care executa prelucrarea minereurilor radioactive;
c) scafandrii si chesonierii;
d) personalul de pe platformele de foraj marin;
e) personalul navigant din aviatia civila care realizeaza anual numarul de ore de zbor minim prevazut pe diferite tipuri de aeronave si functia indeplinita, in anexa nr. 1;
f) personalul care executa operatii periculoase la fabricarea, manipularea, transportul produselor explozive si a munitiilor si elementelor lor cu explozivi de sensibilitate mare, inclusiv distrugerea si delaborarea acestora;
g) zidarii samotori care lucreaza cu caramizi din sticla sau la temperaturi de peste 40 grade Celsius;
h) sticlarii care prelucreaza topitura de sticla prin suflare cu gura si fasonarea acesteia;
i) vopsitorii de la dublu fund al navelor;
j) personalul care lucreaza in leprozerii.
Legislatia pensiilor actuala si nici cea precedenta nu fac referiri la grupa I speciala.
La care din literele, din art. susmentionat se incadreaza activitatea desfasurata de dvs. ? Personal, nu am identificat meseria de sondor subteran, de care amintiti dvs.
Scrieti in clar firma la care va referiti. Nu stiu ce firma este IPEG.
Pentru a fi avut in vedere de casa de pensii, in carnetul de munca sau in adeverinta primita de la firma, ar trebui sa se regaseasca mentiunea de incadrare a activitatii dvs. in grupa I de munca si sa se mentioneze in clar actul normativ/ articolul de lege, la care ati fost incadrat pentru acordarea grupei I de munca, respectiv Decret nr.215/ 1977 art.2 al.(2) lit.a) daca este vorba de activitate in minerit sau alta activitate in subteran, respectiv perioada de timp si procentul de desfasurare a activitatii (o valoare in intervalul 70-100 %).
In baza aceluiasi decret, firma unde ati lucrat ar fi trebuit sa fie nominalizata anual (in perioada de care amintiti) intr-un decret special ca avand "n" locuri de munca incadrate in grupa I si in acelasi timp sa fiti nominalizat dvs. ca persoana, in cadrul firmei respective, ca desfasurand activitati in cadrul celor "n" locuri aprobate prin decret.
Incepand cu anul 2011 se iese la pensie dupa prevederile Legii pensiilor publice nr. 263/ 2010 (lege aprobata prin asumarea raspunderii de catre guvernul Boc, fara a se discuta in parlament). In aceasta lege este mentionat ca fosta grupa I de munca se ia in calculul pensiei ca si cum s-ar fi lucrat in conditii deosebite mentionate in Legea nr. 263/ 2010.
Pentru a beneficia de conditii speciale la calculul pensiei, conform prevederilor Legii nr. 263/ 2010, firma (in speta IPEG ?!) si locurile de munca (inclusiv cel la care dvs. ati desfasurat activitate) din cadrul firmei trebuie nominalizate in anexele la lege.
Ceea ce spuneti este corect.Ca sa intelegeti, IPEG era o intreprindere de prospectiuni si exploatari geologice din ramura mineritului si a geologiei care a luat fiinta in baza Decretului nr. 233 din 1 iulie 1983 si a existat pana in anul 1990, avand ca si obiect de activitate activitati specifice miniere de deschidere, pregatire a minelor si carierelor, de cercetare geologica prin tehnolofii miniere si prin foraj, constructii si montaje miniere etc. Ulterior, aceasta intreprindere, in baza Hotararii nr. 1272/1990 se desfiinteaza infiintandu-se societatile comerciale pe actiuni luand fiinta SC Geasol,care preia activitatea IPEG. In momentul desfiintarii Geasol, arhiva a fost preluata de lichidatorul judiciar care a emis adeverinta in care se mentioneaza ca in perioadele 23.07.1986-30.09.1986, 01.02.1988-01.03.1991 am lucrat in meseria de muncitor necalificat sonda- mina subteran si sondor mina subteran conform Legii nr. 57/1974, a contractului individual de munca si a contractului colectiv de munca, beneficiind de spor de subteran, spor conditii grele de munca, spor de noapte, astfel ca in baza Decretului nr. 215/1977 art. 2 al.(2) lit.a si Ordinul nr. 50/1990 anexa nr. 1 pct. 1 al.5 am fost incadrat in grupa I-a de munca, procent 100%. Aceste mentiuni sunt inscrse si In carnetul meu de munca,insa cu toate acestea casa de pensii mi-a respins cererea. In adeverinta emisa de lichidatorul judiciar se mentioneaza clar ca am lucrat in conditii speciale de munca (grupa I-a) insa nu este luata in considerare de casa de pensii. Inca odata va spun ca am colegi care au lucrat in suberan in toate meseriile, pana la intrarea in vigoare a Legii nr. 263 si au iesit la pensie, fara exceptie, potrivit Legii nr. 19. Cand am facut referire despre art. 20 din Legea nr. 19 am vrut sa arat ca acesta a fost preluat de noua lege nr. 263 fara modificari, iar in momentul de fata interpretarea acestuia este ca IPEG nu este o unitate miniera si ca atare, potrivit art. 158 beneficiez doar de grupa I-a fara sa beneficiez de conditiile speciale desi contributia asigurarilor sociale au fost achitate de catre angajator, procentul acestora fiind diferit, in raport de conditiile de munca si grupa. Rugamintea mea, pe langa ce v-am spus anterior, spuneti-mi parerea dumneavoastra, daca art. 158 va fi abrogat, casa de pensii si-ar schimba punctul de vedere fata de cererea mea.
Va multumesc.
Puteti deschide actiune in instanta impotriva casei judetene de pensii si sa solicitati efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specialitatea protectia muncii.
Anexati documente care va sustin punctul de vedere (adeverinta de care amintiti, documentele intocmite de catre IPEG pentru respectarea prevederilor ord. nr. 50/ 1990 in baza carora aveti scrise mentiuni in carnetul de munca, documente de plata din care sa rezulte ca firma a achitat cota de asigurari sociale coresp. grupei I de munca, fluturasi de salariu din acea perioada pe care apare cota platita, etc.)
Scrieti: " ... conform Legii nr. 57/1974, a contractului individual de munca si a contractului colectiv de munca, beneficiind de spor de subteran, spor conditii grele de munca, spor de noapte, astfel ca in baza Decretului nr. 215/1977 art. 2 al.(2) lit.a si Ordinul nr. 50/1990 anexa nr. 1 pct. 1 al.5 am fost incadrat in grupa I-a de munca, procent 100%. ... " Aceasta formulare nu este mentioanta in Ord nr.50/ 1990, respectiv acordarea sporurilor respective nu implica in mod automat acordarea de grupa de munca.
Ma repet - in niciunul din actele normative referitoare la pensii nu exista o formulare - grupa I de munca speciala.
Legea pensiilor publice nr. 263/ 2010 mentioneaza:
-art. 158 al.(2) Adeverinţele care atestă încadrarea persoanelor în fostele grupe I şi/sau a II-a de muncă sunt valorificate, numai în situaţia în care au fost emise conform legii, pe baza documentelor verificabile întocmite anterior datei de 1 aprilie 2001.
Pentru punerea în aplicare a art.158 se respecta prevederile din Norma de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010, aprobate prin HG nr.257/ 20.03.2011 cu modificarile si completarile ulterioare
-art.126 al.(1) Adeverinţele prin care se atestă faptul că în anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele şi-au desfăşurat activitatea în locuri de muncă încadrate în grupele I şi/sau a II-a de muncă se întocmesc potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 14, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate în evidenţele angajatorilor sau ale deţinătorilor legali de arhive.
Ministrul muncii a promis ca art.158 va fi modificat, pentru a se elimina inechitatile, dar nu a mentionat o data anume cand se va rezolva. In mod normal ar trebui sa aveti castig de cauza, in conditiile in care respectati celelalte prevederi mentioante de mine anterior, daca se abroga printr-o lege de modificare a Legii nr. 263/ 2010
-art.158 al.(1) Perioadele de vechime în muncă realizate în grupele I şi a II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite, în vederea reducerii vârstelor de pensionare, cu excepţia celor realizate în activităţile care, conform prevederilor art. 30 al.(1), sunt încadrate în condiţii speciale.
Solicitati casei judetene de pensii sa motiveze refuzul de a lua in calcul perioada cat ati lucrat la IPEG.
Grupa i de munca
coco1961
Am lucrat 20 de ani in grupa speciala la CFR, 3 ani si 6 luni in grupa II 100%, 3 ani si 8 luni miner subteran 100% la IPEG Campulung Moldovenesc. Casa de ... (vezi toată discuția)