Este vorba de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 47/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii. Aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial pe 28 iunie 2019 și deja se aplică de-atunci.
Documentul stabilește, în esență, introducerea a două noi programe naționale prin care IMM-urile să ceară finanțare nerambursabilă de la stat: programul de accelerare a dezvoltării IMM-urilor și programul pentru organizarea târgului IMM-urilor.
Primul program va sprijini investițiile în companiile beneficiare pentru creșterea accelerată a acestora pe termen scurt și mediu. Programul se va desfășura în continuarea programului româno-elvețian pentru dezvoltarea IMM-urilor, așa cum reieșea din documentul justificativ care a însoțit ordonanța în forma sa de proiect.
Prin al doilea program se vor facilita contactele dintre potențialii întreprinzători/IMM-uri și firmele/instituțiile publice sau private care oferă servicii pentru sectorul IMM-urilor. De ce? Pentru a crește numărul întreprinzătorilor de succes și a îmbunătăți performanțele economice și tehnice ale IMM-urilor, a stimula și susține IMM-urile inovative, a promova produsele și serviciile româneşti, a stimula și susține internaționalizarea IMM-urilor.
Notă: În forma de proiect a ordonanței figura și introducerea unui program pentru stimularea exporturilor IMM-urilor. Totuși, între timp s-a renunțat la introducerea acestuia.
În același timp, OUG nr. 47/2019 a prelungit perioada de aplicare a programelor naționale deja derulate de stat. Printre acestea se numără, de exemplu, programul de microindustrializare și programul de comerț. Mai precis, deoarece acestea erau stabilite până în anul 2020, s-a decis ca ele să fie valabile până în anul 2027.
Legislația în vigoare prevede că întreprinderile mici și mijlocii se clasifică în funcție de numărul mediu anual de salariați și în funcție de cifra de afaceri anuală netă sau de activele totale pe care le dețin. Concret, avem:
- microîntreprinderile, care au până la nouă salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale de până la două milioane euro, echivalent în lei;
- întreprinderile mici, care au între zece și 49 de salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale de până la zece milioane euro, echivalent în lei;
- întreprinderile mijlocii, care au între 50 și 249 de salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau dețin active totale care nu depășesc echivalentul în lei a 43 milioane euro.
Atenție! Momentan, cele două programe noi de finanțare nu sunt detaliate oficial. Aceste informații urmează să fie incluse în ordine de ministru care să apară în Monitorul Oficial înainte de a fi stabilite perioade concrete de înscriere.