De curând, a apărut în Monitorul Oficial noul regulament privind admiterea la INM, cuprins în Hotărârea CSM nr. 91/2019. Înlocuind fostul regulament de la momentul când a apărut în Monitorul Oficial, noua reglementare se va aplica examenului de admitere care va urma anul acesta.
Surpriza noului regulament este o probă nouă pentru cei care vor să devină auditori de justiție: un examen scris la drept civil, penal, procedură civilă și penală. Examenul scris înlocuiește testul de raționament logic, devenind astfel a doua probă din concurs, după testul grilă cu 100 de subiecte din aceleași patru materii.
Nu doar structura examenului este o schimbare uriașă pentru cei care susțin admiterea, față de ce știau despre examenele anterioare, ci și modul de desfășurare: vorbim de scrierea unor lucrări, în două zile diferite, una pentru civil și cealaltă pentru penal.
Fiecare dintre cele două lucrări va avea o notă distinctă, potrivit regulamentului. Vor exista doi corectori, fiecare va da o notă de la 0 la 10 și apoi nota finală a lucrării va consta în media celor două note date de corectori. Apoi, nota probei scrise va fi media aritmetică a notelor obținute la fiecare lucrare (a notelor finale, desigur).
Ca să treacă, candidații vor avea nevoie de cel puțin nota 5 la fiecare lucrare și de cel puțin nota 6 ca medie a celor două lucrări.
Atenție! În această probă vor intra doar cei care au rezolvat corect măcar 60 din cele 100 de subiecte de la testul-grilă (pragul este coborât astfel de la 70 de puncte).
Reamintim, în acest context, că anul trecut a fost schimbat Statutul judecătorilor și procurorilor și perioada de formare în Institut a fost dublată: patru ani de cursuri și stagii de practică. Legea a intrat în vigoare în octombrie 2018, astfel că nu se putea aplica celor care se aflau atunci în plin proces de admitere.
Comentarii articol (1)