„Recompensarea contribuabililor bun-platici este sigur un program atractiv de conformare voluntară. Unii contribuabili ar putea avea o planificare a fluxului de numerar mult mai atentă, astfel încât impozitele să fie achitate în termenul legal”, a precizat pentru avocatnet.ro, Narcisa Chirilă, manager de taxe la PKF Finconta, una dintre principalale zece firme de consultanță și audit din România.
La începutul lui mai, când a readus în discuție acest mecanism, despre care vicepreședintele ANAF vorbea încă din februarie, ministrul de finanțe Eugen Teodorovici preciza că se iau în calcul două variante de lucru pentru recompensarea contribuabililor:
- să scutească firmele de plata anumitor sume care au termen-limită în ziua de 25 a lunii și să le dea posibilitatea să plătească tot la finele anului; aici ar putea fi vorba de impozitul trimestrial la microîntreprinderi, de impozitul pe profit, de taxele salariale care se impută angajatorului (contribuția asiguratorie de muncă fiind singura obligatie de plată în sarcina angajatorului, pentru celelalte contribuții salariale, acesta având numai obligația de a le reține și vira în numele salariaților);
- să acorde reduceri pentru plata la termen.
Ca specialist, Narcisa Chirilă consideră că atractivitatea mecanismului va ține de valoarea acestor recompense, care ar trebui analizate comparativ cu nivelul dobânzilor și penalităților de întârziere (în anul 2019, nivelul dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, adică 7,3% pentru un an întreg, iar nivelul penalității de întârziere este de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere, adică 3,65% pentru un an întreg – n. red.).
Managerul de taxe de la PKF Finconta aduce în discuție și modalitatea de implementare a programului de conformare voluntară și, mai ales, condițiile pe care statul le va impune pentru a beneficia de aceste recompensări, lăsând să se înțeleagă că, pentru a fi de folos pentru contribuabili, mecanismul ar trebui să fie cât mai simplu și mai ușor de accesat de plătitorii de impozite și taxe.
Deși reglementarea unui asemenea program de bonificare pentru contribuabilii care își achită dările la timp ar fi o premieră fiscală, legislația noastră actuală conține și acum, în anumite zone fiscale, câteva măsuri orientate spre creșterea gradului de conformare voluntară.
„De exemplu, explică Narcisa Chirilă, pentru plata cu anticipație a impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren, a impozitului pe mijloace de transport datorat pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie a anului respectiv, se acordă o bonificație de până la 10%”.
Managerul de taxe de la PKF Finconta amintește, în același context, și de bonificările acordate în cazul declarației unice pentru persoanele fizice: pentru depunerea declaratiei online pâna la data de 31 iulie în anul 2018 și plata impozitului pe venitul estimat până la data de 15 decembrie 2018, se acordă următoarele bonificatii:
- pentru depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanță până la data de 31 iulie 2018 inclusiv, în procent de 5% din impozitul pe venit plătit integral până la data de 15 martie 2019 inclusiv, reprezentând obligațiile fiscale anuale pentru anul 2018. Valoarea bonificației diminuează impozitul pe venitul/câștigul net anual;
- pentru plata cu anticipație a impozitului pe venit se acordă o bonificație de 5% din impozitul pe venit anual estimat declarat prin Declarația unică și plătit integral până la data de 15 decembrie 2018 inclusiv. Valoarea bonificației diminuează impozitul pe venitul net anual estimat de plată.
„O altă măsură de conformare voluntară este și măsura introdusă prin legea Legea nr. 275/2017, prin care persoanele impozabile care optează pentru aplicarea mecanismului privind plata defalcată a TVA după 1 ianuarie 2018 beneficiază de o reducere cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microîntreprinderilor aferent perioadei în care aplică sistemul. De aceeași facilitate beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2018, și persoanele care au optat pentru aplicarea mecanismului plăților defalcate a TVA în anul 2017”, a mai punctat Narcisa Chirilă pentru avocatnet.ro.