Ordinul ANAF nr. 1699/2019 pentru modificarea unor ordine ale președintelui ANAF privind aprobarea modelelor unor formulare utilizate în domeniul colectării creanţelor fiscale a apărut vineri în Monitorul Oficial, Partea I nr. 529 și prevede, printre altele, modificarea somației de plată a datoriilor fiscale, astfel încât să cuprindă și opțiunea medierii fiscale.
Pentru cei care nu-și mai amintesc de medierea fiscală, reamintim că a fost introdusă la nivel legislativ în Codul de procedură fiscală în ianuarie anul acesta. Nu se poate aplica încă pentru că are nevoie de reglementări suplimentare, cum este cea de față și, mai important, cum este reglementarea aflată în această perioadă în dezbatere la ANAF ce cuprinde chiar modalitatea concretă de aplicare a acestui mecanism (mai multe detalii, aici).
Medierea fiscală va putea fi cerută de contribuabili pentru evitarea sau amânarea măsurilor de executare silită pentru datoriile fiscale. Printr-o solicitare de mediere, contribuabilul va încerca să găsească cu organul fiscal cele mai bune soluții pentru rambursarea datoriilor restante și va putea încerca și să lămurească întinderea obligațiilor fiscale atunci când există dubii privind corectitudinea celor din somația de plată.
Ordinul ANAF apărut vineri în Monitor modifică puțin conținutul somației de plată astfel încât, în cuprinsul ei, să se regăsească referirea la medierea fiscală și la faptul că, odată primită somația, contribuabilul are la dispoziție 15 zile pentru a anunța Fiscul că vrea să înceapă o procedură de mediere. În lipsa notificării privind începerea medierii, executarea silită va începe.
"Dacă în termen de 15 zile de la primirea prezentei somaţii, nu veţi achita sumele menţionate pentru care termenul legal de plată a expirat, nu veţi face dovada stingerii acestora sau nu veți depune o notificare cu privire la intenția de a se demara procedura de mediere, în baza prevederilor art. 230 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, se va proceda la continuarea măsurilor de executare silită", scrie, mai exact, în forma recent modificată a somației de plată.
Specialiștii nu s-au arătat însă pe deplin încântați de mecanismul medierii fiscale, în sensul că se așteptau să vadă mai mult în ea. Emanuel Băncilă, partener, litigii și dispute fiscale la Radu și Asociații | EY Law spunea, la finele lui februarie, că e dezamăgit că procedura nu promite, la acest moment, mai mult decât câștigarea unui interval suplimentar de timp pentru contribuabilii cu datorii la Fisc. Și cu lipsa aceasta, totuși, e un pas important înspre alinierea cu alte state europene, unde astfel de proceduri există deja.
În această discuție merită să reamintim și ce a spus de curând fosta șefă a ANAF privitor la executările silite ale Fiscului: că cei care au SPV află de înființarea popririlor în timp real.
Comentarii articol (0)