Aflat la a doua tură legislativă în Parlament, Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a picat miercuri testul la Senat și a fost respins. Proiectul trece a doua oară prin Parlament pentru că s-au găsit neconstituționalități în cuprinsul lui. Așadar, el și-a reluat parcursul legislativ. Acum că a trecut, cu vot negativ, de Senat, rămâne să vedem care va fi votul final al deputaților.
În cuprinsul proiectului, există, într-adevăr prevederi care vor duce la mărirea pensiilor. În majoritatea prevederilor sale, viitoarea lege a pensiilor ar trebui să intre în vigoare în 2021. Dar anumite prevederi se vor aplica mai devreme, cum sunt cele care se referă la punctul de pensie - valoarea fixă, folosită la calculul tuturor pensiilor.
Astfel, proiectul respins miercuri de Senat, dar cu ceva șanse de adoptare la deputați, prevede ca punctul de pensie să ajungă în septembrie 2019 la 1.265 de lei, la anul să fie de 1.775 de lei, iar în 2021 să ajungă la 1.875 de lei. În prezent, punctul de pensie este de 1.100 de lei.
Creșterea din septembrie anul acesta nu e pusă în pericol. Asta pentru că există deja reglementat într-un alt act normativ ca punctul de pensie să crească de la 1 septembrie la valoarea de 1.265 de lei (aceeași ca cea din proiect). O prevede infama Ordonanță 114, adoptată la finele anului trecut, în ultimele zile.
Într-un dialog cu presa, ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, a garantat că măririle din septembrie nu sunt puse în pericol și că banii există, sunt prevăzuți în buget. "Noi în acest an, ştiţi foarte bine, avem prinse sumele necesare astfel încât ceea ce am promis de la l septembrie să se şi întâmple", a spus ministrul, citat de Agerpres.
Nu doar punctul de pensie va crește în septembrie, potrivit OUG nr. 114/2018, ci și pensia minimă garantată, acea pensie minimă la care au dreptul pensionarii români: ea se va majora cu 10% și va ajunge la valoarea de 704 lei, de la 1 septembrie.
Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2009, pot beneficia de “indemnizația socială pentru pensionari (pensia minimă garantată - n.red.), pensionarii sistemului public de pensii și pensionarii sistemului militar de pensii cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul indemnizației sociale pentru pensionari”.
Comentarii articol (5)