Astfel, punctul de pensie va creşte cu 14% și va ajunge, de la 1.265 lei la 1.442 lei, ceea ce înseamnă o creștere cu 177 de lei. Și pensia minimă va fi majorată cu 14% și va ajunge la 800 de lei, de la 704 lei cât este în prezent.
Acest OUG va majora deci punctul de pensie cu un cuantum mai mic decât cel prevăzut inițial de viitoarea Lege a pensiilor (40%): în loc de 1.775 de lei, el va fi de 1.442 de lei. Punctul de pensie este important deoarece, conform legii, cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Astfel, orice creștere a punctului de pensie aduce o creștere a tuturor pensiilor.
Cât despre pensia minimă, persoanele care au pensii foarte mici beneficiază de o indemnizație socială de la stat, astfel încât să se atingă pragul minim de 800 de lei.
Legea viitoare a pensiilor prevede o majorare a pensiilor și pentru anul 2021, pentru că punctul de pensie va mai crește încă o dată și în septembrie 2021 până la valoarea de 1.875 de lei.
Intenția inițială de a crește punctul de pensie la 1.775 de lei riscă să aducă mari probleme bugetare pentru Guvern, în următorii ani. Anul trecut, Valentin Lazea, economist-șef la Banca Națională a României a spus că nu există nicio alternativă la amânarea majorării pensiilor din septembrie 2020. Astfel, pensionarii ar trebui să se împace cu ideea că o creștere mai mică a pensiilor (dar care poate fi suportată de bugetul statului) este de preferat unei creșteri mai mari (dar care poate să aducă probleme mari tuturor).
Atenție! OUG 135/2020 a fost adoptat și publicat în Monitorul Oficial din 18 august și este în vigoare de la această dată. Majorările prevăzute vor fi făcute începând cu 1 septembrie 2020.
Comentarii articol (15)