Legea nr. 148/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală a fost adoptată de Parlament la începutul acestei luni, iar recent a fost publicată în Monitorul Oficial.
Printre noutățile cu care vine acest act normativ se află și schimbarea modului în care românii din străinătate vor putea vota la alegerile prezidențiale din acest an. Mai exact, cei ce vor vota la alegerile din noiembrie vor putea să-și exprime acest drept și prin corespondență. În trecut, legislația în vigoare nu permitea votul prin corespondență decât în cazul alegerilor parlamentare (pentru Senat şi Camera Deputaţilor).
O altă schimbare adusă de acest act normativ este ca cei ce votează în străinătate să aibă la dispoziție pentru a-și exercita acest drept direct la urne nu mai puțin de trei zile, respectiv ei vor putea vota în zilele de vineri, sâmbătă (anterioare alegerilor) și în ziua alegerilor, adică duminică.
Mai exact, votarea la secțiile din străinătate va începe în ziua de vineri, ora 12:00 și se va încheia la ora 21:00, iar în zilele de sâmbătă și duminică, votarea va avea loc în intervalul orar 07:00 - 21:00. Toate orele menționate anterior sunt ore locale.
Votul electronic - pe când?
Schimbarea legislației electorale era necesară, deoarece la anterioarele alegeri (alegerile europarlamentare și referendumul pe justiție, scrutine ce au avut loc în 26 mai 2019) românii din străinătate au fost nevoiți să aștepte ore în șir pentru a-și exprima dreptul la vot, iar unii dintre ei nu au mai apucat să voteze până la închiderea urnelor.
Din același motiv, la sfârșitul lunii mai, Autoritatea Electorală Permanentă anunța că analizează introducerea votului electronic sau prin corespondență în cel mai scurt timp, și anume până la alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului. Printr-o declarație recentă, fostul ministru al apărării, Mihai Fifor, explică de ce votul electronic nu este încă o posibilitate fezabilă pentru România:
”În primul rând, pentru că ţări precum Germania, Olanda sau Irlanda, au renunţat la acest sistem după ce s-au confruntat cu suspiciuni privind rezultatele. Deci nici statele cu o lungă tradiţie democratica nu au găsit o formulă sigură pentru acest sistem. În al doilea rând, cele mai multe tipuri de vot electronic presupun deplasarea la secţia de votare, deci nu ar rezolva problema din diaspora. În prezent, Estonia este singura ţară din lume care foloseşte, la nivel naţional, sistemul de vot electronic online. Oare de ce nu e folosit şi de alte state?”, a scris Mihai Fifor pe pagina personală de Facebook. Cei de la Factual au analizat afirmația lui Fifor și au concluzionat: Estonia este, într-adevăr, singura țară ce folosește acest sistem de vot.
Comentarii articol (6)