În urma ședinței de Guvern de miercuri, proiectul Codului administrativ, adoptat săptămâna trecută de același Guvern (dar nepublicat încă în Monitorul Oficial) a primit o serie de modificări și completări. Prevederile sale, în această versiune modificată, vor intra în vigoare după ce sunt publicate în Monitorul Oficial. Totuși, proiectul va fi analizat în toamnă de Parlament, ceea ce înseamnă că are toate șansele să mai primească și acolo un rând de modificări.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, modificările de miercuri a proiectului Codului administrativ reprezintă clarificări privind anumiți termeni și proceduri, făcute în urma unui aviz al Consiliului Legislativ. Concret:
- s-a corectat eroarea din proiectul inițial care le conferea funcționarilor publici din Ministerul Finanțelor un statut special;
- în unitățile administrativ-teritoriale unde minoritățile au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, se va folosi limba minorității respective în raportul cu aceste persoane și autoritățile și instituțiile locale; chestiunea fusese scoasă din proiectul inițial;
- secretarul general al Guvernului nu poate avea și rangul de înalt funcționar public;
- procedura de trecere a unui bun din domeniul public al statului în cel al unității administrativ-teritoriale va fi clarificată.
Modul de adoptare a acestui act normativ a stârnit numeroase critici în spațiul public, întrucât Guvernul a ales să-l legifereze printr-o ordonanță de urgență, în contextul în care, în Parlament, s-a aflat până de curând un proiect de lege cu același obiect: Codul administrativ al României. Documentul a fost întors înapoi în procedură legislativă de Curtea Constituțională, din cauza unor nereguli, iar parlamentarii au decis să nu mai lucreze la el și să-l respingă.
De când a fost adoptat, săptămâna trecută, proiectul de OUG cu Codul administrativ nu a apărut în Monitorul Oficial, însă am aflat acum de ce: avea nevoie de unele mici modificări. Când va intra în vigoare, Codul administrativ al României va fi legea de la temelia administrației publice centrale și locale din țara noastră. Ea va cuprinde laolaltă toate chestiunile de bază privind funcționarea administrației centrale, locale, statutul funcționarilor publici, instituția prefectului, dreptul de proprietate publică și privată a statului sau a unităților administrativ-teritoriale, răspunderea administrativă și serviciile publice.
Atenție! Proiectul de OUG privind Codul administrativ al României trebuie publicat în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.
Comentarii articol (4)