avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Care este procedura de schimbare a denumirii unui sat?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Care este procedura de schimbare a denumirii unui sat?

Buna ziua. Rog ajutor in clarificarea modului legal de schimbare a denumirii unui sat.
Cel mai recent răspuns: PaulHaiducu , utilizator 09:54, 9 August 2012
Schimbarea denumirii unitatilor administrativ teritoriale se face prin legi adoptate de parlament conform dispozitiilor ordonantei 63/2002- M.Of. 646/30.08.2002, art.1
Va transmit textul actualizat al ordonantei :

ORDONANŢÃ nr. 63 din 29 august 2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri
Forma sintetică la data 30-iul-2012. Acest act a fost creat utilizand tehnologia SintAct®-Acte Sintetice. SintAct® şi tehnologia Acte Sintetice sunt mărci inregistrate ale Wolters Kluwer.
(la data 03-feb-2003 actul a fost aprobat de Legea 48/2003 )

În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României, precum şi ale art. 1 pct. IV.5 din Legea nr. 411/2002 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,
Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă.
Art. 1
Atribuirea sau schimbarea de denumiri pentru unităţi administrativ-teritoriale, precum şi pentru sate, localităţi componente ale municipiilor şi oraşelor, staţiuni balneoclimaterice şi staţiuni turistice se face prin lege.
(2)Proiectele de legi sau propunerile legislative privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, potrivit prevederilor alin. (1), se înaintează Parlamentului în vederea adoptării, după consultarea prealabilă prin referendum, în condiţiile legii, a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective.
(3)Referendumul se organizează numai în unitatea administrativ-teritorială sau în localitatea componentă a cărei denumire urmează a fi schimbată.

(la data 26-oct-2007 Art. 1 completat de Art. 1, punctul 1. din Legea 279/2007 )


Art. 2
Atribuirea sau schimbarea de denumiri, altele decât cele prevăzute la art. 1, se face de către:
a)Guvern, prin hotărâre, pentru instituţii publice şi obiective de interes naţional;
b)autorităţile administraţiei publice centrale, pentru obiective şi instituţii publice pe care le înfiinţează, precum şi pentru cele care se află în subordinea acestora;
c)consiliile judeţene, prin hotărâre, pentru instituţiile publice şi obiectivele de interes judeţean, cu avizul consiliului local pe al cărui teritoriu administrativ sunt amplasate instituţiile şi obiectivele în cauză;
d)consiliile locale, prin hotărâre, pentru parcuri, pieţe, oboare, cartiere, străzi, staţii ale mijloacelor de transport în comun, precum şi pentru obiective şi instituţii de interes local aflate în subordinea lor.

Art. 3
(1)Proiectele de hotărâri ale consiliilor judeţene sau locale, având ca obiect atribuirea ca denumire a unor nume de personalităţi ori evenimente istorice, politice, culturale sau de orice altă natură ori schimbarea unor astfel de denumiri vor putea fi adoptate numai după ce au fost analizate şi avizate de comisia de atribuire de denumiri judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.
(2)Comisia de atribuire de denumiri este formată din 5 membri, specialişti din domeniile istoriei, etnografiei, geografiei, lingvisticii sau artei, din care un preşedinte şi un vicepreşedinte.
(3)Componenţa nominală a comisiei de atribuire de denumiri se stabileşte prin ordin al prefectului.

(4)Secretariatul comisiei de atribuire de denumiri este asigurat prin grija compartimentului juridic al instituţiei prefectului.

(la data 01-apr-2007 Art. 3, alin. (4) modificat de Art. I, punctul 1. din Legea 76/2007 )

(5)În judeţele în care cetăţenii aparţinând unei minorităţi naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, specialiştii prevăzuţi la alin. (2) vor fi numiţi şi din rândul minorităţii respective.

(6)Hotărârile comisiei de atribuire de denumiri se adoptă prin consens.
(la data 03-feb-2003 Art. 3, alin. (6) abrogat de Art. 1, punctul 1. din Legea 48/2003 )

(7)Comisia de atribuire de denumiri funcţionează în baza regulamentului aprobat prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor.

(la data 01-apr-2007 Art. 3 completat de Art. I, punctul 2. din Legea 76/2007 )
(la data 07-aug-2008 Art. 3, alin. (7) a se vedea referinte de aplicare din Regulament din 2008 - M.Of. 594/7.08.2008)

Art. 4
(1)Pentru activitatea desfăşurată în cadrul comisiei prevăzute la art. 3 alin. (2), membrii acesteia primesc o indemnizaţie de şedinţă.
(2)Cuantumul indemnizaţiei de şedinţă, sursele de constituire a sumelor necesare şi condiţiile de acordare se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Administraţiei Publice, în termen de 30 de zile de la publicarea prezentei ordonanţe în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 5
(1)Solicitarea avizului comisiei de atribuire de denumiri, în cazurile prevăzute la art. 3 alin. (1), este obligatorie. Avizul are caracter consultativ şi se emite cu votul majorităţii membrilor comisiei, în termen de cel mult 60 de zile de la data solicitării.
(1-1)Avizul comisiei de atribuire de denumiri se semnează de către preşedinte, iar în absenţa acestuia de către vicepreşedinte şi se comunică prin grija compartimentului juridic al instituţiei prefectului.

(la data 01-apr-2007 Art. 5, alin. (1) completat de Art. I, punctul 3. din Legea 76/2007 )

(2)În cazul în care avizul comisiei nu este emis în termenul prevăzut la alin. (1), consiliul local ori judeţean, după caz, poate adopta hotărârea de atribuire sau schimbare de denumiri şi în lipsa acestuia.
(3)Hotărârile consiliilor locale şi ale consiliilor judeţene adoptate fără solicitarea avizului comisiei de atribuire de denumiri sunt nule de drept. Nulitatea se constată de către instanţa de contencios administrativ, la sesizarea prefectului sau a oricărei persoane interesate.

(la data 03-feb-2003 Art. 5 modificat de Art. 1, punctul 2. din Legea 48/2003 )

Art. 6
(1)Ministerul Administraţiei Publice asigură ţinerea evidenţei denumirii unităţilor administrativ-teritoriale, satelor, localităţilor componente ale municipiilor şi oraşelor, a staţiunilor balneoclimaterice şi staţiunilor turistice.
(2)Autorităţile administraţiei publice centrale asigură ţinerea evidenţei denumirii instituţiilor şi obiectivelor aflate în subordinea lor.
(3)Consiliile judeţene, respectiv consiliile locale, asigură ţinerea evidenţei denumirii instituţiilor şi obiectivelor prevăzute la art. 2 lit. c) şi d), existente pe raza unităţilor administrativ-teritoriale în care funcţionează.

Art. 7
Pe data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe se abrogă Decretul-lege nr. 100/1990 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 118 din 30 octombrie 1990, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
-****-
Multumim!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Denumirea oficiala a unei localitati mamaleone mamaleone Ce se intampla in cazul in care denumirea unei localitati este scris si utilizat sub alta forma decat cea oficiala? de unde se poate afla denumirea oficiala a ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate consilier local chipiuta chipiuta Consiliul local scoate la licitatie,pentru 20 de ani, un spatiu si castiga firma la care X este asociat si administrator.La alegerile urmatoare X este ales ... (vezi toată discuția)
Incompatibilibate consilier local drbiaf drbiaf buna seara! va rog sa ma lamuriti daca in situatia data, si anume, un consilier llocal care este administratorul unui srl, si acest srl are contract de ... (vezi toată discuția)