Între condițiile ce țin de performanța energetică a clădirilor, autoritățile au introdus, prin Legea 101/2020, inclusiv obligația de a echipa clădirile noi și cele existente care sunt supuse unei renovări majore cu puncte de reîncărcare și infrastructura aferentă pentru vehiculele electrice. Obligația revine investitorilor sau proprietarilor, după caz. Legea 101/2020 va intra în vigoare pe 4 iulie, adică mâine.
Întâi de toate, clădirile rezidențiale. În cazul construcțiilor noi, precum și în cazul celor existente care trec prin renovări majore care au mai mult de zece locuri de parcare, investitorii sau proprietarii, după caz, vor fi obligați prin lege să instaleze tubulatura încastrată pentru cabluri electrice pentru fiecare loc de parcare, pentru a asigura instalarea ulterioară a punctelor de reîncărcare pentru vehiculele electrice. Obligația va exista atât pentru parcările interioare clădirilor, cât și pentru parcările adiacente fizic clădirilor.
Notă: Ce înseamnă o parcare adiacentă fizic? Potrivit actului normativ, aceasta e "parcarea auto alăturată clădirii sau situată în apropierea acesteia, care poate avea aceeași infrastructură electrică precum clădirea sau infrastructură electrică proprie".
Apoi, în cazul clădirilor nerezidențiale noi, precum și în cazul renovării majore a clădirilor nerezidențiale, care au mai mult de zece locuri de parcare, altele decât cele deținute și ocupate de întreprinderi mici și mijlocii, investitorii/proprietarii vor fi obligați să instaleze cel puțin un punct de reîncărcare pentru cel puțin un loc de parcare din cinci. La fel ca în cazul rezidențialelor, obligația va fi valabilă și pentru parcările interioare, și pentru cele adiacente clădirilor.
Construcțiile recente scapă de aceste prevederi, precum și cele unde costurile ar fi prea mari
În contextul dezvoltărilor imobiliare masive din ultimii ani, în special în principalele orașe ale țării, obligarea investitorilor să asigure sisteme de reîncărcare a vehiculelor electrice vine destul de târziu.
Legea 101/2020 stabilește clar și limitările acestor obligații:
- nu se vor aplica acelor clădiri noi sau existente și supuse unor renovări majore care au mai mult de zece locuri de parcare pentru ale căror lucrări de construire au fost depuse cereri de autorizație de construire până la data de 10 martie 2021;
- nu se vor aplica nici în cazul clădirilor existente care trec prin renovări majore și unde costul acestor sisteme de reîncărcare ar fi de peste 7% din costul total al renovării majore; o astfel de abordare ar putea lăsa loc prezentării unor proiecte în care costurile "să fie umflate" expres, pentru a scăpa de aplicarea obligațiilor de instalare;
- clădirile publice care fac deja obiectul unor cerințe comparabile nu vor fi supuse obligațiilor din această ordonanță;
- obligația de a asigura aceste sisteme nu se va aplica nici în cazul în care infrastructura încastrată necesară se bazează pe microsisteme izolate, iar respectarea obligației ar pune în pericol stabilitatea rețelei locale.
Comentarii articol (0)