Conform Legii nr. 152/2019, act normativ care a intrat luni în vigoare și care vizează, printre altele, modificarea Codului rutier, anumite mașini aparținând autorităților din România nu mai pot utiliza girofaruri.
Concret, vorbim aici despre mașinile Agenției Naționale de Administrare Fiscală și cele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public. Astfel, după cum stabilește versiunea modificată recent a Codului rutier, mașinile acestor autorități nu mai pot fi dotate și nu mai pot utiliza girofarurile de culoare albastră.
Așadar, după ce reprezentanții celor două entități nu mai pot dota mașinile de serviciu cu semnale speciale de avertizare luminoase, lista mașinilor pe care se pot utiliza girofarurile de culoare albastră mai cuprinde doar autovehiculele poliției, jandarmeriei, poliției de frontieră, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecției civile, Ministerului Apărării Naționale, unităților speciale ale Serviciului Român de Informații și ale Serviciului de Protecție și Pază sau Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției.
Totuși, după cum stabilește legislația rutieră în vigoare, aceste semnale speciale luminoase nu se pot folosi decât atunci când reprezentanții autorităților menționate anterior se deplasează “în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență”.
Totodată, pe lângă modificările de mai sus, Legea nr. 152/2019 mai prevede și introducerea de sancțiuni pentru cei ce nu respectă regulile privind montarea și folosirea sirenelor sau girofarurilor. Mai exact, dacă nu au acest drept, cei ce montează pe mașini și folosesc sirene sau girofaruri riscă sancțiuni încadrate în clasa a IV-a, respectiv amenzi de până la 2.900 de lei și suspendarea dreptului de a conduce o mașină timp de 90 de zile.
Comentarii articol (1)