Prin Legea 101/2020, legislația ce vizează performanța energetică a clădirilor a fost modificată, în esență, fiind vorba despre transpunerea în legislația din țara noastră a unor modificări adoptate la nivel european, în 2018, în domeniul legislației privind performanța energetică a clădirilor și eficiența energetică.
Concret, investitorii au noi obligații de îndeplinit, una dintre ele vizând echiparea clădirilor noi, pentru care se obține certificatul de urbanism după data de 15 septembrie 2020, adică de mâine, cu sisteme de climatizare (încălzire/răcire) cu autoreglarea temperaturii.
După cum stabilește legea, sistemul va trebui să permită “reglarea distinctă a temperaturii și calității aerului interior, în fiecare încăpere încălzită/răcită direct sau într-o zonă încălzită/răcită din clădire și/sau unitatea de clădire”.
Aceste dispozitive cu autoreglare a temperaturii permit reglarea automată a puterii de încălzire sau răcire în funcție de temperatura interioară setată de utilizator. Pe de altă parte, potrivit Legii 101/2020, nu pot fi considerate sisteme cu autoreglare soluțiile tehnice bazate pe reglarea manuală a puterii de încălzire, chiar dacă ajustarea se poate face la nivelul camerei sau soluțiile care permit reglementarea automată a temperaturii, dar nu la nivelul unei încăperi.
Prin acest act normativ se introduce o nouă obligație și pentru cei ce auditează clădirile din punct de vedere energetic. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2021, auditorii energetici pentru clădiri vor avea obligația de a transmite Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) un document care să cuprindă informații energetice relevante despre clădirea auditată.
Acest document se va transmite împreună cu certificatele și sintezele rapoartelor de audit energetic, dar și rapoartele de inspecție a sistemelor tehnice ale clădirii, iar datele transmise prin acest document vor fi utilizate pentru a organiza o bază de date la nivelul MLPDA.
Pe lângă aceste modificări, legea mai prevede și că asigurarea sistemelor pentru reîncărcarea vehiculelor electrice devine obligatorie pentru investitorii și proprietarii de clădiri noi, rezidențiale și nerezidențiale, precum și pentru clădirile existente care trec prin renovări majore.
Comentarii articol (1)