Termenul de depunere a bilanțurilor anul acesta este 14 august, potrivit Ordinului MFP nr. 2.493/2019.
În cazul firmelor care aplică Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, raportările contabile la 30 iunie 2018 trebuie să cuprindă următoarele formulare:
- Situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii (cod 10);
- Contul de profit și pierdere (cod 20), respectiv Contul prescurtat de profit și pierdere (cod 20);
- Date informative (cod 30).
Potrivit ordinului, entitățile care aplică Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, raportările contabile trebuie să cuprindă:
- Situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii (cod 10);
- Date informative (cod 30).
- Situația veniturilor și cheltuielilor (cod 20).
Primul document din ambele liste „prezintă, în formă sintetică, elementele de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, grupate după natură și lichiditate, respectiv după natură și exigibilitate”, scrie în ordinul MFP amintit.
Apoi, în actul normativ se explică faptul că acesta trebuie întocmit pe baza balanței de verificare a conturilor sintetice la data de 30 iunie 2019, puse în acord cu soldurile din balanța conturilor analitice, încheiată după înregistrarea tuturor documentelor în care au fost consemnate operațiunile financiar-contabile aferente perioadei de raportare.
Documentele ce figurează la punctul al doilea în listele de mai sus cuprind cifra de afaceri netă, veniturile și cheltuielile, dar și rezultatele financiare obținute, acestea fiind preluate din conturile de venituri și cheltuieli din balanța de verificare la 30 iunie 2018. Practic, datele din aceste documente referitoare la profit și pierdere, respectiv venituri și cheltuieli se cumulează pentru perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019.
„Entitățile completează datele de identificare (denumirea entității, adresa, numărul de telefon și numărul de înmatriculare la registrul comerțului), precum și datele referitoare la încadrarea corectă în forma de proprietate și codul unic de înregistrare, fără a folosi prescurtări sau inițiale. În căsuțe se trec codurile care delimitează încadrarea entităților”, este explicat în ordin.
Atenție! Dacă pe prima pagină a formularului „Situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii” sunt completate greșit datele de identificare, se consideră că raportările contabile n-au fost depuse și firmele riscă amendarea.